Europa verbiedt de pulsvisserij

Pulsvisserij

"Leugens en emoties hebben het gewonnen van de wetenschap." Zo opent het persbericht van de Nederlandse Vissersbond, VisNed en EMK dat verscheen nadat de 'triloog' tussen het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese lidstaten besloot om de pulsvisserij te verbieden. 

Gisteren, 13 februari, kwam de triloog bijeen en kwam in de avond het nieuws naar buiten. Het verbod kwam niet als een verrassing. Verschillende bronnen meldden van te voren al dat de Nederlandse lobby voor de puls niet had geholpen. Wel is de overgangsperiode en het aantal vissersboten die de puls tot die tijd mogen gebruiken hoger dan verwacht. Tot juli 2021 mogen 42 pulsvissers blijven varen.

"Maar er is nog een horizon na die datum", zegt Peter van Dalen (ChristenUnie), onderhandelaar namens het Europees Parlement, tegen de NOS. "Als uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat pulsvissen niet slecht is, dan kan het besluit worden heroverwogen." Na 1 juli 2021 mag elk EU-land met zes onderzoeksschepen wetenschappelijk onderzoek doen naar vernieuwende vistechnieken, waaronder ook de pulstechniek.

Woedende vissers

De vissers reageren furieus op het verbod. "Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven", vinden de kotterorganisaties EMK, VisNed en de Nederlandse Vissersbond. Met het besluit gaat de visserijsector volgens de organisaties meer dan tien jaar terug in de tijd. "Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij. Dat is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel".

De vissersorganisatie wijzen op onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken, die aantonen dat de pulsvisserij voor veel actuele vraagstukken oplossingen biedt. "Wetenschappelijk bewezen besparen we 46 procent brandstof, we vissen selectiever en door het lichtere tuig vindt er minder bodemberoering plaats. En toch krijgt een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar om de stekker uit de innovatie te trekken, dat is onbegrijpelijk", vinden de kotterorganisaties.

Ook zijn de kotterorganisaties veelvuldig over de pulsvisserij in gesprek gegaan met buitenlandse visserijorganisaties, in tegenstelling tot wat zogenaamde lobby-experts deze dagen in de media beweren. "De lobby heeft niet gefaald, het Europees besluitvormingssysteem heeft gefaald", aldus de kotterorganisaties.

Minister Schouten

Minister Carola Schouten was woensdag op Urk. Ze sprak over een 'zware dag voor de visserij, maar stelde wel dat het maximale uit de onderhandelingen is gehaald. Ook komt er steun voor de vissers. Dinsdag 12 februari zei ze dat tegen de vissers die demonstreerden voor het gebouw van de Tweede Kamer. Ze wil de 15 miljoen die in het regeerakkoord is afgesproken voor innovatie in de visserij gebruiken voor alternatieven voor de pulsvissers.