Besluit pulsvisserij niet gebaseerd op wetenschap

Vismagazine_Pulsvisserij

Wetenschapper Adriaan Rijnsdorp van Wagening UR onderzoekt de langetermijneffecten van pulsvisserij. Hij noemt het besluit van de Europees Parlement 'uitermate teleurstellend'. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt hij dat dit besluit niet gebaseerd is op wetenschappelijke feiten.

Hij gelooft dat de tegenstanders van de puls zeer selectief gebruik hebben gemaakt van de wetenschappelijke rapporten. Zo wekten ze de indruk dat dit wetenschappelijke feiten waren. Als voorbeeld geeft Rijnsdorp de proeven met kabeljauw. Volgens de tegenstanders brak bij de helft van deze vissen de rug doordat ze werden blootgesteld aan een schokje. Rijnsdorp: "In de praktijk werkt dat niet zo. In de beperkte gevallen die wij onderzocht hebben was slechts 10 procent van de kabeljauw beschadigd. Als je dat argument in de strijd wilt werpen, moet je dus dit getal gebruiken."

Ook noemt Rijnsdorp de uitspraak van de Franse vissers dat de bodem van de zee in een woestijn is veranderd nadat de Nederlandse vissers er hebben gevist "grote onzin". Volgens hem is het heel gewoon dat de vangst van de traditionele vissers terugloopt als pulskotters op dezelfde vis gaan vissen. De nieuwe methode concurreert de oude eruit.

Het onderzoek van Rijnsdorp loopt nog tot 2019. Rijnsdorp is tot nu toe positief over de puls. "Het is een veelbelovende techniek, die belangrijk is om de schade die de visserij toebrengt aan het ecosysteem te beperken. We moeten niet het kind met het badwater weggooien."

Lees ook
Minder puls, meer pluis

Minder puls, meer pluis

Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken. Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media.

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

In navolging van de Fransen verbiedt ook de Belgische overheid de pulsvisserij in de eigen territoriale wateren. De techniek wordt vanaf 1 juli 2021 in de hele Europese Unie verboden.