Besluit pulsvisserij niet gebaseerd op wetenschap

Vismagazine_Pulsvisserij

Wetenschapper Adriaan Rijnsdorp van Wagening UR onderzoekt de langetermijneffecten van pulsvisserij. Hij noemt het besluit van de Europees Parlement 'uitermate teleurstellend'. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt hij dat dit besluit niet gebaseerd is op wetenschappelijke feiten.

Hij gelooft dat de tegenstanders van de puls zeer selectief gebruik hebben gemaakt van de wetenschappelijke rapporten. Zo wekten ze de indruk dat dit wetenschappelijke feiten waren. Als voorbeeld geeft Rijnsdorp de proeven met kabeljauw. Volgens de tegenstanders brak bij de helft van deze vissen de rug doordat ze werden blootgesteld aan een schokje. Rijnsdorp: "In de praktijk werkt dat niet zo. In de beperkte gevallen die wij onderzocht hebben was slechts 10 procent van de kabeljauw beschadigd. Als je dat argument in de strijd wilt werpen, moet je dus dit getal gebruiken."

Ook noemt Rijnsdorp de uitspraak van de Franse vissers dat de bodem van de zee in een woestijn is veranderd nadat de Nederlandse vissers er hebben gevist "grote onzin". Volgens hem is het heel gewoon dat de vangst van de traditionele vissers terugloopt als pulskotters op dezelfde vis gaan vissen. De nieuwe methode concurreert de oude eruit.

Het onderzoek van Rijnsdorp loopt nog tot 2019. Rijnsdorp is tot nu toe positief over de puls. "Het is een veelbelovende techniek, die belangrijk is om de schade die de visserij toebrengt aan het ecosysteem te beperken. We moeten niet het kind met het badwater weggooien."

Lees ook
Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Mogelijke stijging scholaanvoer door verbod op puls

Meer dan 1 miljoen ton volwassen schol in de Noordzee, maar de kottervloot ziet al jaren geen kans om het quotum optimaal te benutten. Volgens biologen bevindt de volwassen schol zich in het noordwestelijke deel van de Noordzee en daar vist de vloot niet. Het gevolg is onderbevissing van grote schol.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

ICES:  Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

ICES: Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft advies uitgebracht over de pulsvisserij. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.