Europees Parlement stemt tegen de pulsvisserij

Vismagazine_Pulsvisserij

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. ''Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA) op Nu.nl.

Voor de Nederlanders is dit besluit onbegrijpelijk. De pulsvisserij is een duurzame en innovatieve techniek. "Het is alsof de Fransen straks van de TGV terug moeten naar een boemeltrein omdat dat beter zou zijn voor het milieu", zegt Pim Visser van VisNed tegen de NOS. Hij verwacht dat het besluit de Nederlandse vissers miljoenen gaat kosten.

In aanloop naar de stemming voerden de tegenstanders fel campage tegen de puls. Visser noemt het "haatcampagne van een monsterverbond van Brexiteers, Fransen en milieu-activisten." Deze campagne lijkt effect te hebben gehad. 399 Europarlementariërs stemden voor een verbod en 189 tegen.

Ook Minister Carola Schouten reageerde teleurgesteld:"Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak". Zij heeft echter nog niet alle hoop verloren, omdat de stemming van het parlement niet alles bepalend is. Het parlement moet nu gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de EU-ministers. ''De inzet van Nederland daarbij is helder. Pulsvisserij is de toekomst," aldus Schouten.

Lees ook
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen

Sinds de zomer 2019 werkt Jan van Keulen voor MSC. Zijn missie is om visspecialisten die kiezen voor duurzaamheid te ondersteunen en zorgen dat MSC een positief onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Hij geeft vijf redenen om voor MSC-certificering te kiezen.

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

De jaarlijkse Verpakkingsspecial van EVMI is nu ook online te lezen, in de vorm van een gloednieuw digitaal magazine. In de toekomst zullen ook reguliere edities van EVMI zo'n digitale uitgave krijgen. In deze editie van de Verpakkingsspecial: De stand van zaken rondom recycling: 'Verpakkingen zijn nog verre van circulair'. De voor- en nadelen...