Europees Parlement stemt tegen de pulsvisserij

Vismagazine_Pulsvisserij

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. ''Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA) op Nu.nl.

Voor de Nederlanders is dit besluit onbegrijpelijk. De pulsvisserij is een duurzame en innovatieve techniek. "Het is alsof de Fransen straks van de TGV terug moeten naar een boemeltrein omdat dat beter zou zijn voor het milieu", zegt Pim Visser van VisNed tegen de NOS. Hij verwacht dat het besluit de Nederlandse vissers miljoenen gaat kosten.

In aanloop naar de stemming voerden de tegenstanders fel campage tegen de puls. Visser noemt het "haatcampagne van een monsterverbond van Brexiteers, Fransen en milieu-activisten." Deze campagne lijkt effect te hebben gehad. 399 Europarlementariërs stemden voor een verbod en 189 tegen.

Ook Minister Carola Schouten reageerde teleurgesteld:"Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak". Zij heeft echter nog niet alle hoop verloren, omdat de stemming van het parlement niet alles bepalend is. Het parlement moet nu gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de EU-ministers. ''De inzet van Nederland daarbij is helder. Pulsvisserij is de toekomst," aldus Schouten.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd

Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd

BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.

Nooit verloren

Nooit verloren

Voor de visserijsector tekent zich een inktzwart scenario af. Nederlandse vissers roepen de noodtoestand uit en vragen koning Willem Alexander in een brandbrief om hulp. De vissers vrezen voor de toekomst van de sector.

Food in Transitie 2030 | Sorteer tijdig voor op nieuwe uitdagingen

Food in Transitie 2030 | Sorteer tijdig voor op nieuwe uitdagingen

De levensmiddelenindustrie staat voor forse uitdagingen.­ De wereldwijde vraag naar voedsel zal flink stijgen, de consumentbehoefte verandert en duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. Er zullen transities nodig zijn. Is jouw bedrijf, zijn jouw medewerkers, daar klaar voor?