Europees Parlement stemt tegen de pulsvisserij

Vismagazine_Pulsvisserij

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. ''Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA) op Nu.nl.

Voor de Nederlanders is dit besluit onbegrijpelijk. De pulsvisserij is een duurzame en innovatieve techniek. "Het is alsof de Fransen straks van de TGV terug moeten naar een boemeltrein omdat dat beter zou zijn voor het milieu", zegt Pim Visser van VisNed tegen de NOS. Hij verwacht dat het besluit de Nederlandse vissers miljoenen gaat kosten.

In aanloop naar de stemming voerden de tegenstanders fel campage tegen de puls. Visser noemt het "haatcampagne van een monsterverbond van Brexiteers, Fransen en milieu-activisten." Deze campagne lijkt effect te hebben gehad. 399 Europarlementariërs stemden voor een verbod en 189 tegen.

Ook Minister Carola Schouten reageerde teleurgesteld:"Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak". Zij heeft echter nog niet alle hoop verloren, omdat de stemming van het parlement niet alles bepalend is. Het parlement moet nu gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de EU-ministers. ''De inzet van Nederland daarbij is helder. Pulsvisserij is de toekomst," aldus Schouten.

Lees ook
Duurzaamheid

Duurzaamheid

John Elkington is al 25 jaar de bedenker van de drie P’s: People, Planet, Profit. In de Harvard Business Review schrijft hij thans bedenkingen te hebben over dit duurzaamheidsconcept.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Villa Ockenburgh ontvangt oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Villa Ockenburgh ontvangt oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Villa Ockenburgh ontving donderdag 9 juli de oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De stichting reikte deze oorkonde uit omdat in het restaurant met passie pure streekproducten uit eigen zee worden aangeboden.