Europese Visserij Alliantie officieel van start

vis-boot-vissersboot-zee

De European Fisheries Alliance (EFA) heeft zich officieel gepresenteerd aan het Europarlement in Brussel. De EFA moet ervoor zorgen dat de belangen van de visserijsector van de negen EU-lidstaten die direct geraakt worden door de Brexit goed meegenomen worden in de onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Drie vragen

Volgens EFA zijn de drie belangrijkste vragen:

  • Wat zijn de uitdagingen voor de visserijsector in de negen lidstaten die vissen in Britse wateren als het tot een harde Brexit komt?
  • Hoe zou een wederzijds goede deal er uit kunnen zien voor de vissector in de EU en in het Verenigd Koninkrijk?
  • In hoeverre zijn de EU en het Verenigd Koninkrijk van elkaar afhankelijk als het om handel in visproducten gaat?

Position paper

De EFA heeft in een position paper haar positie kort en krachtig samengevat. Voor de EFA is het niet wenselijk en ook onmogelijk dat de EU en het Verenigd Koninkrijk helemaal met elkaar breken. De afhankelijkheid van EU-vissers aan de Britse wateren is meermalen duidelijk gemaakt. Nederland is de lidstaat die het meest getroffen wordt door een keiharde Brexit. Daartegenover staat dat meer dan 68 procent van de Britse visproductie naar de EU-markten gaat.

Positie EFA

De positie van de EFA is weergegeven in de volgende pijlers:

  • Blijvende en continue toegang tot de traditionele visgronden die de vissers al eeuwen delen.
  • De huidige quotaverdeling geeft de economische en historische evenwichtigheid/balans adequaat weer. De TAC’s zijn verdeeld volgens de verdeelovereenkomst in 1983 en heeft zowel de Britse vissers als de vissers van het vasteland voordeel gebracht.
  • Toegang van EU-vissers tot de Britse wateren in vroeg stadium inbrengen in onderhandelingen en koppelen aan toegang voor Britse visproducten tot de EU-markt. Er moet gewaakt worden voor aparte overeenkomsten voor specifieke visserijen.
  • Blijvend commitment van de Europese visserij om te streven naar een duurzame visserijsector in zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk.

Alain Cadec van de Visserijcommissie van het Europarlement verzekerde de partijen dat de onderhandelaars de zorgen van de visserijindustrie serieus nemen. "Er kan geen sprake van zijn dat wij het Verenigd Koninkrijk toegang tot de Europese markt geven zonder tarieven op hun visserijproducten als zij onze schepen geen toegang geven tot hun wateren."

Lees ook
Visserij struikelblok voor Brexit

Visserij struikelblok voor Brexit

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier reist vandaag, 8 september, naar Groot Britannië voor de voorlaatste onderhandelingsronde voor een nieuw handelsakkoord na de Brexit. Deze onderhandelingen zitten muurvast. Een van de struikelblokken is de visserij.

samenwerking adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

samenwerking adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis voor haar afnemers.

Brexit-readiness zakt weg onder bedrijven

Brexit-readiness zakt weg onder bedrijven

Nederlandse bedrijven zijn minder voorbereid op de Brexit dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft officieel...