Expositie Het verdriet van Zoutkamp

Zoutkamp

Vanaf 5 april is in het Visserijmuseum in Zoutkamp de tentoonstelling Het verdriet van Zoutkamp te bezichtigen. De tentoonstelling gaat over de gevolgen voor de vissers van de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Aan de hand van foto- en filmmateriaal wordt het leven van de vissers voor en na 1969 getoond. 

"De vissers vonden de afsluiting indertijd dramatisch", zegt directeur Berend Zwart van het Visserijmuseum in het Friesch Dagblad. "Ze vreesden dat hen hetzelfde zou overkomen als de vissers van Urk en de andere vissersdorpen rond het IJsselmeer toen de komst van de Afsluitdijk het einde betekende van de Zuiderzeevisserij."

Dat bleek uiteindelijk mee te vallen. Er veranderden wel dingen - de schepen liggen bijvoorbeeld niet meer in de haven van Zoutkamp maar in die van Lauwersoog - maar de werkgelegenheid voor de vissers bleef min of meer gelijk. Daarnaast werd het dorp vanwege de historische kern en de ligging naast het National Park Lauwersmeer een toeristische trekpleister.

Volgens Zwart ging de visserij niet ten onder door de durf en het ondernemerschap van de vissers. "Het vissersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Vissers durfden de investering in grotere schepen aan. Nu gaan ook steeds meer jongeren naar de visserij- en scheepvaartschool. Zoutkamp heeft vijftig jaar na dato een jonge vloot met jonge schippers”, besluit hij in het Friesch Dagblad.

 

&feature=youtu.be

Lees ook
Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

In 2012 vond de laatste editie van de Dag van de Zeeuwse visserij plaats. Acht jaar later wordt dit evenement nieuw leven in geblazen. Op 20 juni 2020 wordt er een nieuwe editie georganiseerd.