Vanwege het coronavirus blijft de horeca gesloten en vieren we dit jaar de kerstdagen in klein gezelschap thuis. Zeeuwse oesters zijn volgens de Nederlandse Oestervereniging het ultieme gerecht voor de feestdagen. Daarom start 10 december een promotiecampagne om de thuisconsumptie te stimuleren.

“Wij begrijpen en zien de noodzaak om nu iets te doen met de feestdagen voor de deur. We willen niet met een overschot aan Zeeuwse oesters blijven zitten uiteraard", zegt Jaap de Rooij, secretaris van de Nederlandse Oestervereniging. "In overleg met provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal is er budget vrijgemaakt en gaat op 10 december een promotiecampagne van start om de thuisconsumptie van de Zeeuwse oesters te stimuleren. Speciaal gericht op die feestdagen."

De campagne

Zeeuwse oesters worden veel gegeten tijdens de feestdagen. Om de consument te verleiden om ze ook thuis te bereiden start op 10 december een campagne om de thuisconsumptie te stimuleren. Onderdeel van deze campagne, die wordt ingezet op Facebook, Instagram en YouTube, is een winactie. Op de oestermandjes die uit Yerseke vertrekken zitten actiestickers. Wie een oestermandje met een actiesticker koopt (bij bijvoorbeeld de visspecialist) maakt kans op een exclusieve lunch op een zandplaat in de Oosterschelde.

Jaap de Rooij: "De kopers van de winnende oestermandjes kunnen rekenen op een bijzondere beleving, net als het eten van oesters. Zo’n op en top vers product van dichtbij, daar wil je toch iedereen mee verleiden. Deze campagne voeren we overigens niet alleen. We doen het samen met de visdetailhandel, groothandel en bedrijven die oesters in- en verkopen. Want juist met elkaar kunnen we de Zeeuwse oestersector helpen!"

Topdrukte in Yerseke

De decembermaand is dè maand waarin de omzet voor Zeeuwse oesters wordt behaald. Generaties lang werken de kweekbedrijven hard om de voorraad oesters naar de verschillende afzetlanden te krijgen. “In december zijn de ‘inpakstraten’ hèt aanzicht van de Havendijk in Yerseke. Iedereen is zich bewust van het belang voor de kwekers en dat zorgt ook voor een goede, collectieve sfeer” vertelt Jaap de Rooij, namens de leden van de Nederlands Oestervereniging.

Tips en weetjes

  • Oesters steek je open met een oestermes of een stevig puntig mes. Houd de oesters met 1 hand tussen een dubbelgevouwen theedoek vast. Steek met het mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig verder tussen de schelpen en maak met een korte draaibeweging de schelp open. Snijd de twee schelpen langs de kier losjes van elkaar. Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los.
  • Zeeuwse oesters zijn heerlijk om zo uit de schelp te eten. Na het openen, de oester even bestrooien met verse peper en sprenkel er wat citroensap overheen. Grillen kan natuurlijk ook. Verwarm de oven voor en maak de oesters open. Leg ze in de schelp in een ovenschaal. Meng wat boter, citroensap, knoflook en peterselie en schep wat van het mengsel op elke oester. Zet de gevulde ovenschaal 3 minuten in het midden van de oven, onder de grill.
  • Kijk voor meer recepten op www.zeeuwseoesters.nl.
  • Yerseke is het schelpdierendorp van Zeeland en herbergt een bijzondere plek: de historische oesterputten. Hierin worden opgeviste oesters in vers zeewater bewaard. De putten staan in verbinding met de Oosterschelde via sluizen. De oesters raken hier het zand en slib kwijt door het filteren van het schone water.
  • Alle Zeeuwse oesters zijn MSC gecertificeerd, wat staat voor duurzame visserij: de oesterproductie wordt uitgevoerd met zorg voor de oesterstand en omgeving.
  • De zeldzamere Zeeuwse platte oester en de Zeeuwse creuses worden in Nederland alleen gekweekt in de Oosterschelde en de Grevelingen.
  • Oesters bevatten bijna geen vet, heel weinig calorieën en zitten vol proteïne, vitamines en mineralen en zijn daarmee super gezond.

Altijd op de hoogte blijven?