Faillissement garnalenhandelaar Telson

garnalen_Vis 4-2018

Garnalenhandelaar Telson is failliet. Curator mr. Pieter Lettinga onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart of verkoop. Eerder moest het bedrijf al uitstel van betaling aanvragen. Dat meldt Visserijnieuws.

Curator mr. Pieter Lettinga vertelt aan RTV Noord dat het bedrijf veel last heeft gehad van de lage garnalenprijzen van het afgelopen jaar. Dat de vloot januari 2020 vanwege de storm niet uit kon varen deed het bedrijf uiteindelijk de das om. Om het bedrijf draaiende te houden was een kapitaalinjectie van de aandeelhouders noodzakelijk, maar dat gebeurde niet. "'Telson is een veel kleinere partij dan de grote garnalenhandelaren. Heiploeg heeft een omzet van minstens 300 miljoen per jaar, tegen 10 à 20 miljoen euro voor Telson. Het bedrijf was daardoor niet kapitaalkrachtig genoeg", zegt Lettinga tegen RTV Noord.

Sinds 2016 zijn de aandelen van het bedrijf voor de helft in handen van de Shore Group, waar ook de zusterbedrijven Morubel in België en Ristic in Duitsland deel van uitmaken. Shore is eigendom van de investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners. De andere helft van de aandelen is in handen Rob Pikkert, Marko Kloosterhof en Hendrik en zoon Onno Nienhuis van Hendrikson.

Telson startte in 2007 in Groningen en verhuisde in 2010 later naar Leenson. Sinds 2016 was het bedrijf gevestigd in de nieuwbouw op de haven in Lauwersoog. In dit pand zit ook Garnalenpelcentrum Kant. Telson was de enige afnemer van de gepelde garnalen van dit bedrijf. 

Dossiers
Lees ook
Wageningse onderzoekers brengen garnalensector in beeld

Wageningse onderzoekers brengen garnalensector in beeld

Onderzoekers van Wageningen Marine Research hebben onderzoek gedaan naar de garnalensector. De onderzoekers keken naar de huidige situatie, de knelpunten en de kansen.

Duurzaamheid uitgangspunt bij Fisherman’s Choice

Duurzaamheid uitgangspunt bij Fisherman’s Choice

De Aziatische keuken mag dan in opmars zijn , bij Fisherman’s Choice in Den Haag zijn ze al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het importeren van verschillende garnalen en aanverwante producten uit Zuidoost Azië. Daarbij is duurzaamheid vanaf het begin het uitgangspunt. De vraag naar gecertificeerde producten groeit, signaleert salesmanager Michel...

8.500 hectare visgebied sluit voor garnalenvissers

8.500 hectare visgebied sluit voor garnalenvissers

Voor het einde van 2021 sluit 8500 hectare visgebied voor de garnalenvissers. Deze herfst sluit het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel. Het Waddenfonds heeft negentien vissers uitgekocht. Het fonds betaalde 10 miljoen voor de vergunningen.