Financiële steun voor visserijsector

15 november 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand via Unsplash

Vanwege de sterk gestegen bedrijfskosten komt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met een speciale financiële tegemoetkoming voor vissers. Er geldt een maximum van 30.000 euro per ondernemer. Dit bedrag wordt verspreid over drie jaar. Vissers kunnen de regeling naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 aanvragen.

“De visserijsector staat voor grote uitdagingen en wordt daarnaast hard getroffen door de hoge brandstofprijzen”, zegt minister Piet Adema (LNV). “Dat veroorzaakt onzekerheid over de toekomst bij ondernemers, hun gezinnen én in gemeenschappen. Deze tegemoetkoming geeft ondernemers een steuntje in de rug. Ik ben me ervan bewust dat het bedrag niet kostendekkend is. Het moet dan ook worden gezien in samenhang met de financiële ondersteuning om de visserijvloot te verduurzamen. Hierbij zullen brandstofbesparende motoren ook een belangrijk onderdeel zijn.”

Overbruggingsregeling

Het ministerie heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt voor deze overbruggingsregeling. Een ondernemer kan eenmalig maximaal € 30.000 ontvangen, over een periode van drie belastingjaren. De regeling wordt momenteel uitgewerkt. Meer informatie hierover komt begin volgend jaar beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Saneringsregeling

Naast de hoge brandstofprijzen staat de visserijsector voor nog meer uitdagingen, zoals de afname van het aantal visgebieden en verduurzaming. Hiervoor kwam het ministerie eerder met de zogenaamde saneringsregeling. "Om de visserij te ondersteunen in de transitie naar een toekomstbestendige duurzame en economisch rendabele vloot is tot 2030 in totaal 444 miljoen euro beschikbaar", aldus het ministerie.

Deze regeling zorgde voor teleurgestelde reacties bij visserij-organisaties. Met name het intrekken van de visrechten vonden de organisaties “hoogst onrechtvaardig”. “Simpelweg oneerlijk en dus voor ons niet acceptabel” aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond.

Bron: Rijksoverheid

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?