Fisherman Saver Day in Stellendam

fisherman-saver-1493x399

Het dragen van een werk-reddingsvest moet een vanzelfsprekendheid worden, vindt de Nederlandse Vissersbond. Daarom werd vandaag, vrijdag 10 februari een ‘Fisherman Saver Day’ georganiseerd bij de Stellendamse buitenhaven. De dag stond in het teken van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot. Centraal daarbij stond de uitreiking van de nieuw ontwikkelde Fisherman Saver werk-reddingsvesten.

 

Reddingsvest vaak niet gedragen

Hoewel ‘man overboord’ de nachtmerrie is van veel vissers, vissersvrouwen en hun gezinnen, draagt bijna niemand een reddingsvest aan dek. “Zo’n vest zit niet lekker, het belemmert je in je beweging, gaat vreselijk stinken en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je een plens zeewater over je heen krijgt,” zijn de tegenargumenten. Daar moest verandering in komen, vonden de initiatiefnemers, de Nederlandse Vissersbond en de sectorraad Visserij.

 

Aan boord getest

Het nieuwe reddingsvest is daarom ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van vissers zélf. De bemanningen van vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat heeft geleid een volledig nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort. Nu dit vest er is, heeft niemand meer een reden om tijdens het werk aan boord géén reddingsvest te dragen.

 

Visafslag Stellendam

De bemanningen van de TH-10, GO-31, SCH-63 en OD-17 werkten mee aan de ontwikkeling van het nieuwe reddingsvest. Zij ontvingen vandaag in Restaurant De Zeemeeuw – boven de visafslag van Stellendam – de eerste in serie geproduceerde Fisherman Saver werk-reddingsvesten. De vesten werden uitgereikt door Johan Baaij (namens de veiligheidscommissie van de Nederlandse Vissersbond) en Anne Marie van Seters-Padmos (namens PO Delta Zuid, die voor alle aangesloten vissers een Fisherman Saver heeft laten produceren).

 

Achtergrond Fisherman Saver 300N PRO

De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto (www.besto-redding.nl), een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. De coördinatie van de ontwikkeling van het nieuwe reddingvest is in handen van de Nederlandse Vissersbond en de campagne voor meer veiligheidsbesef wordt gevoerd door de Sectorraad Visserij.

 

 
Lees ook
Holland Fisheries Event komt met online beursjournaal

Holland Fisheries Event komt met online beursjournaal

Vanwege het coronavirus gaat het Holland Fisheries Event dit jaar niet door. In plaats daarvan is er op 2 oktober een online beursjournaal. De datum voor de volgende editie is ook al bekend. Op 7 en 8 oktober 2022 komt de visserijsector weer samen op Urk.

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Dankzij het invriezen en opslaan van de vangst op zee is de pelagische vloot al decennialang succesvol. De kottersector, gericht op demersale vis, laat zich vooralsnog niet verleiden tot eenzelfde aanpak. Desalniettemin vinden er wel gesprekken plaats over de opties en de gevolgen van het wel of niet invriezen van schol aan boord.

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research presenteerde 11 september in een webinar de resultaten van de Nederlandse Visserijsector over 2019. De kottersector boekte dat jaar fors minder resultaat. Wageningen Economic Research verwacht dat 2020 een zwaar jaar wordt voor de visserij.