Fisherman Saver Day in Stellendam

fisherman-saver-1493x399

Het dragen van een werk-reddingsvest moet een vanzelfsprekendheid worden, vindt de Nederlandse Vissersbond. Daarom werd vandaag, vrijdag 10 februari een ‘Fisherman Saver Day’ georganiseerd bij de Stellendamse buitenhaven. De dag stond in het teken van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot. Centraal daarbij stond de uitreiking van de nieuw ontwikkelde Fisherman Saver werk-reddingsvesten.

 

Reddingsvest vaak niet gedragen

Hoewel ‘man overboord’ de nachtmerrie is van veel vissers, vissersvrouwen en hun gezinnen, draagt bijna niemand een reddingsvest aan dek. “Zo’n vest zit niet lekker, het belemmert je in je beweging, gaat vreselijk stinken en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je een plens zeewater over je heen krijgt,” zijn de tegenargumenten. Daar moest verandering in komen, vonden de initiatiefnemers, de Nederlandse Vissersbond en de sectorraad Visserij.

 

Aan boord getest

Het nieuwe reddingsvest is daarom ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van vissers zélf. De bemanningen van vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat heeft geleid een volledig nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort. Nu dit vest er is, heeft niemand meer een reden om tijdens het werk aan boord géén reddingsvest te dragen.

 

Visafslag Stellendam

De bemanningen van de TH-10, GO-31, SCH-63 en OD-17 werkten mee aan de ontwikkeling van het nieuwe reddingsvest. Zij ontvingen vandaag in Restaurant De Zeemeeuw – boven de visafslag van Stellendam – de eerste in serie geproduceerde Fisherman Saver werk-reddingsvesten. De vesten werden uitgereikt door Johan Baaij (namens de veiligheidscommissie van de Nederlandse Vissersbond) en Anne Marie van Seters-Padmos (namens PO Delta Zuid, die voor alle aangesloten vissers een Fisherman Saver heeft laten produceren).

 

Achtergrond Fisherman Saver 300N PRO

De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto (www.besto-redding.nl), een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. De coördinatie van de ontwikkeling van het nieuwe reddingvest is in handen van de Nederlandse Vissersbond en de campagne voor meer veiligheidsbesef wordt gevoerd door de Sectorraad Visserij.

 

 
Lees ook
Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

De kottervissers verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie reageren bezorgd op het incident waarbij het containerschip OOCL Rauma op 11 en 12 februari 2020 zeven containers verloor boven de Waddeneilanden. “Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van...