Foto-expositie oorringen in Goedereede

expositie Torenmuseum Goedereede-kl

De Stichting Goereese Gemeenschap exposeert in het Torenmuseum in Goedereede van 21 april tot en met 27 oktober 2018 tien portretfoto’s gemaakt door fotograaf Arjo van der Graaff. Zaterdagmiddag 24 april werd de foto-expositie officieel geopend in aanwezigheid van de fotograaf, de vissers en hun families en een groot aantal genodigden. Op de begane grond van de toren hangen tien portretfoto’s van Goereese vissers.

Kotter in je oor

Vissers van de Nederlandse vissersvloot dragen oorringen omdat ze trots zijn. Trots op hun beroep visserman. Vissen is een levensstijl, een cultuur en het dragen van een oorring is daar een onderdeel van. Voornamelijk jonge vissers dragen een ‘kotter’ in hun oor. De benaming ‘kotter’ wordt gebruikt omdat in de moderne oorringen een vissersschip ofwel kotter is verwerkt.

Fossielen

Op de begane grond in de toren is er een kleine  tentoonstelling van vissersoorringen uit de 19e en 20e eeuw te bezichtigen. De oorringen zijn beschikbaar gesteld door Museum Vlaardingen, Katwijks Museum, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Zeeuws Museum en Juwelier Romkes uit Urk.

Verder worden in een aantal vitrines unieke fossielen uit de Noordzee tentoongesteld. De fossielen (echt een topcollectie) zijn beschikbaar gesteld door Noordzeevisser Kommer Tanis van het Goereese Havenhoofd. De archeologische vereniging ‘De Motte’ exposeert in een vitrine enkele bijzondere vondsten en op de eerste verdieping in de toren verzorgt de Nederlandse Vuurtoren Vereniging een permanente expositie. Het letterlijke hoogtepunt van het museumbezoek is ongetwijfeld het beklimmen van de toren.

Meer informatie: www.torenmuseum.nl