Frankrijk bereid om compromis met Britten te sluiten over visserij

26 oktober 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Frankrijk zou bereid zijn om concessies te doen op het gebied van de visserij om de Brexit-onderhandelingen een impuls geven. In het openbaar stellen de Fransen zich hard op, maar tegelijkertijd bereiden ze zich voor op een compromis. Dat vertellen ingewijden aan persbureau Reuters.

De Fransen lijken een dubbele strategie te gebruiken. President Emmanuel Macron zegt in het openbaar achter de Franse vissers te staan en weigerde eerder een voorstel uit Londen om jaarlijks te onderhandelen over visquota’s in de Britse zeeën. Maar tegelijkertijd bereiden de Fransen zich ook voor concessies. Zo zei Macron tijdens een Europese bijeenkomst over de Brexit dat de Franse visindustrie er volgend jaar anders uit gaat zien en heeft de vissector laten weten dat ze zich moeten voorbereiden op grote veranderingen. Ook zou de overheid de Franse vissector hebben gevraagd welke concessies voor hen acceptabel zijn. 

De visserij is een van de grote struikelblokken in de Brexit-onderhandelingen. Nu hebben de Europese vissers nog toegang tot de Britse wateren, maar de Britse regering wil dit veranderen. De Frnase vissers halen een kwart van hun vangst uit de Britse wateren. De Franse vissector bestaat uit 20.000 vissres en 10.000 banen in de visverwerkende industrie. Gemiddeld vingen de Fransen in de jaren tussen 2011 en 2015 98.000 ton vis in de Britse zeeën met een waarde van 171 miljoen euro, goed voor meer dan 2566 banen.

Bron: Reuters

Altijd op de hoogte blijven?