Franse wateren blijven open voor Nederlandse flyshootvissers

Flyshooter_foto Willem den Heijer

Flyshooter van rederij De Boer uit Urk (Foto: Willem M. den Heijer)

De Nederlandse flyshootvissers mogen blijven vissen in de Franse wateren. Een ruime meerderheid van het Europese Parlement stemde hier mee in. “De Fransen hebben de flyshootvisserij gelukkig dus niet kunnen verbieden”, aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

Afgelopen zomer kwamen de Fransen met een amendement om Nederlandse en Belgische flyshootvissers te weren uit hun territoriale wateren. Dit amendement kwam aan bod tijdens een stemming in het Europees Parlement over de vrije toegang tot elkaars wateren. Een overtuigende meerderheid stemde voor. Om precies te zijn608 stemmen voor, 13 tegen en 9 onthoudingen aangenomen. Dit betekent dat vissers vrije toegang tot de Europese wateren hebben tot 2023. Dus ook de Franse.

Geen verbod

Van Dalen is blij met het resultaat. “Ik heb me sindsdien sterk gemaakt voor het behoud van deze vismethode. Een Frans verbod op de flyshootvisserij zou de voorbode kunnen zijn van een complete uitfasering van deze visserijmethode, zoals wij dat eerder ook gezien hebben met de pulsvisserij”, schrijft hij op zijn blog. “Gelukkig hebben we een verbod af kunnen wenden. Dat is terecht, want het weren van bepaalde visserijmethoden gaat volledig tegen de Europese gedachte in. In feite zou dat neergekomen zijn op discriminatie.”

Flyshootvisserij

Bij de flyshootvisserij maakt het vissersvaartuig een rondvarende manoeuvre om daarna langzaam varend met de trommels (een soort lier) eerst de touwen binnen te halenen en aan het eind het net. De vis zwemt voor het net uit. Bij het inhalen van het net raakt de vis uitgeput en komt deze in het net terecht. Deze vismethode levert daardoor een goede kwaliteit vissen op. Dit geldt met name voor de schepen van 15 tot 20 meter lengte. De Fransen gebruiken deze methode ook, alleen zijn hun schepen kleiner, met dunnere en kortere touwen en kleinere netten, en minder pk-vermogen. Hierdoor bevissen de Fransen een kleiner areaal dan de Nederlandse vissers.

Dossiers
Lees ook
WENR onderzoekt mogelijkheden commerciële rivierkreeftvisserij

WENR onderzoekt mogelijkheden commerciële rivierkreeftvisserij

De Amerikaanse rivierkreeft heeft zich ontwikkeld tot een ware plaag. Vangen en opeten is een vaak genoemde oplossing. Wageningen Environmental Research (WENR) onderzoekt of er een markt is voor de rivierkreeftvisserij en of er mogelijkheden zijn voor de diervoederindustrie?

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

‘On hold’ zetten is geen ontslagname

Mag je een leer-/arbeidsovereenkomst direct beëin­digen als je werknemer haar opleiding ‘on hold’ wil zetten? Soms trekt de werkgever aan het kortste eind.