Fraude met vis in Brusselse restaurants

Tong Picasso bord

Restaurants in Brussel misleiden gasten door andere vissoorten te serveren dan ze op de menukaart zetten. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van milieuorganisatie Oceana. Vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong worden dan vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn.

Oeana onderzocht 280 maaltijden in 150 restaurants, ook in die van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hoewel er slechts 5 vissoorten besteld werden, werden er via DNA-analyse 36 en mogelijk zelfs 37 ge√Įdentificeerd. "We proberen geen statistisch bewijs te leveren, wel willen we wijzen op iets dat fout gaat", zegt Lasse Gustavsson, directeur van Oceana.

Tonijn

De meest voorkomende fraude is die met tonijn. In 95 procent van de gevallen gaat het niet om echte rode tonijn, zoals geafficheerd. Meestal wordt die vervangen door witte tonijn, die vaker voorkomt en minder waard is, of grootoogtonijn, "hoewel die overbevist is". Het prijsverschil tussen de vis die beloofd wordt en die die effectief opgediend wordt, kan oplopen tot 40 procent.

Volgens de onderzoekers van Oceana gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad. Bij de kantines van EU-instellingen had zelfs 38 procent het verkeerde 'label', aldus Oceana.

De Belgische FOD Economie belooft de zaak ten gronde te onderzoeken en zal indien nodig acties ondernemen.

Lees ook
Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan ZeaStar gaat een jaar na de Nederlandse lancering de internationale markt op. Het afgelopen jaar verhoogde het bedrijf de productie en voegde plantaardige omega 3-olie toe aan de plantaardige sashimi. Vegan ZeaStar gaat deze producten op de markt in het Verenigd Koninkrijk brengen.

Uitslag Haringtest aangepast

Uitslag Haringtest aangepast

De uitslag van de eerste ronde van de Nationale Haringtest in Noord-Brabant is aangepast. Een van de finalisten werd vanwege fraude gediskwalificeerd door de organisatie.

Princes vergroot aandeel verantwoord ingekochte tonijn

Princes vergroot aandeel verantwoord ingekochte tonijn

Princes heeft haar aandeel verantwoord ingekochte tonijn in 2018 verhoogd naar 94 procent. In 2017 was dit nog 90 procent, laat het bedrijf weten in een persbericht. Het doel is om 100 procent verantwoorde tonijn aan te bieden. Menno Bax, Marketing Director voor Princes Europe: "Wij zijn een van de grootste aanbieders van tonijnconserven in Nederland....