Friese vissers zetten 'Paling Over De Dijk'

foto Dupan_400 x 300

Verschillende provincies voeren in de periode september t/m november 2017 het Dupan-project 'Paling Over De Dijk' uit. In dat kader zetten Friese vissers op 21 oktober 700 geslachtsrijpe palingen over de dijk bij Harlingen. Zo geven zij een extra impuls aan de verbetering van de palingstand in Nederland. Eerder zetten de vissers al 300 kilo over de dijk. Het uitzetten van de paling was een initiatief van de vissers. De palingen, in totaal 1.000 kilo, kwamen uit hun vangstquotum.

Ieder najaar trekken palingen richting zee, maar worden hierin gehinderd door gemalen. Beroepsvissers vangen daarom in de maanden september tot en met november geslachtsrijpe palingen vlak voor die barrières en zetten ze achter de waterbarrières weer uit, zodat ze kunnen ontsnappen naar open zee. In de oceaan krijgen palingen jongen, die uiteindelijk weer naar Europa en Nederland komen.

De gezamenlijke gebruikers en beheerders van ons binnenwater (zoals beroepsvissers, sportvissers, waterschappen, elektriciteits- en watermaatschappijen, natuurorganisaties, provincies) zijn bezorgd over de lage stand van palingstand in de binnenwateren van Nederland. Tot de waterbarrières zijn aangepast en de palingen er zelf weer langs kunnen, geven zij met het DUPAN-project 'Paling Over De Dijk' een belangrijke stimulans aan de palingstand.

Lees ook
Aantal jonge palingen stijgt

Aantal jonge palingen stijgt

De dalende trend van de palingstand is gestopt en het aantal jonge palingen stijgt significant. Dat stellen palingwetenschappers in het vandaag verschenen adviesrapport van ICES, de International Council for the Exploration of the Sea. Eerder meldde Dupan al dat de organisatie grote hoeveelheden paling bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas...

Sustainable Eel Group benoemd tot lid ISEAL

Sustainable Eel Group benoemd tot lid ISEAL

ISEAL heeft de Sustainable Eel Group (SEG) benoemd tot geassocieerd lid. De standaard voor paling die SEG ontwikkelde voldoet aan de instapcriteria van ISEAL. Met dit geassocieerd lidmaatschap committeert SEG zich aan verdere ontwikkeling van de standaard,om te voldoen aan de vereisten voor een volledig ISEALlidmaatschap.

DUPAN: Enorme hoeveelheden palingen op grote rivieren

DUPAN: Enorme hoeveelheden palingen op grote rivieren

Bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn, is de afgelopen anderhalve maand een grote hoeveelheid van 4.500 geslachtsrijpe, veelal een meter lange, 10 cm dikke palingen opgevangen.