‘Frituren wordt vaak gedemoniseerd’

2 maart 2022 Xandra Veltman

Frituren blijft gewild, maar ‘even in het vet gooien’ is niet meer van deze tijd. Mensen willen gezond en lekker eten, visspecialisten kunnen daar voor zorgen. Ze investeren in kennis, techniek, gezonde werkruimte, professionele HR- bakovens en goede producten. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Frans van Rooij van ProFri.

Een viszaak die geen gefrituurde vis verkoopt, zul je niet makkelijk vinden. Wél zie je steeds meer zaken die naast kibbeling en lekkerbek andere vis, schaal- en schelpdieren frituren. Daarnaast wint friet bij de visboer ook steeds meer terrein. Het is dus niet verwonderlijk dat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) meer leden krijgt vanuit de visbranche.

ProFri is tien jaar geleden opgericht door Frans van Rooij. “Gefrituurde producten en vooral friet worden vaak gedemoniseerd. Het was en is hard nodig om kennis en vakmanschap te bevorderen en om die zichtbaar te maken voor de consument. De beeldvorming over frituren moet verbeteren.”

Van Rooij verwijst naar de roep vanuit de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) richting gemeenten om straks snackbars en fastfoodwinkels te kunnen weren. “Voor sommige type viszaken geldt ook dat ze niet overal even welkom zijn. Maar frituren is gewoon een eeuwenoude manier om voedsel te bereiden. Tijdens onze jaarvergadering 2021 hebben we daarom een manifest overhandigd aan RVS-voorzitter Stannie Driessen en is besloten dat het keurmerk Goed Gefrituurd de basis wordt voor lidmaatschap.”

Dit was het eerste deel van de rondvraag 'Frituren kan gezond voor mens en bedrijf'. Volgende week verschijnt deel 2. Lees de hele rondvraag in Vismagazine 1-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Abonneer nu

Altijd op de hoogte blijven?