Fusie van Vlaamse vishandelsorganisaties

verse vis

In Oostende is de Vlaamse Federatie van Vishandelaars gelanceerd. Dat is een fusie van de Beroepsvereniging van Vishandelaars en de Federatie van Visventers. Zo krijgen ze een grotere slagkracht, kunnen ze samenwerken en wordt de kwaliteit van de Noordzeevis gegarandeerd. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Charles Devinck

De voorbije jaren werkten beide belangenverenigingen steeds nauwer samen omdat er heel wat raakvlakken bestonden tussen de handelaars en de venters. Uiteindelijk is er beslist om te fuseren. Charles Devinck wordt voorzitter van de federatie die zich meteen ook aansluit bij ondernemersorganisatie Unizo. De basis van de samenwerking is onderlinge ondersteuning, maar er wordt ook toegezien op de kwaliteit. Alle leden moeten een charter ondertekenen dat garant staat voor vakbekwaamheid, kwaliteit en hygiëne.

Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege sprak vol lof voor de fusie. “Dit zal de slagkracht van de sector vergroten, maar de samenwerking biedt ook opportuniteiten. En belangrijk, ook de consument zal hiervan profiteren. Veertig procent van de verse vis wordt gekocht bij een vishandelaar. De Vlaming eet 1,8 kg vis per persoon per jaar, dat kan dus nog verbeteren”, aldus Schauvliege. Diepvriesvis, schaal- en schelpdieren en de consumptie in de horeca zijn hier niet in meegerekend.

Unizo

Ook Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, was positief. “Er is zeker nog een toekomst in de vishandel. Het aantal handelaars en startende ondernemingen stijgt aanzienlijk, het aantal stopzettingen is fors gedaald. Bovendien gaat de consument steeds vaker op zoek naar kwaliteit, authenticiteit en producten van dichtbij. De handelaars kunnen de consument daar perfect in bijstaan.”