Gecertificeerde visconsumptie in opmars

De bestedingen aan gecertificeerde vis, schaal- en schelpdieren in Nederlandse supermarkten zijn in 2015 met ruim 30 procent gestegen ten opzichte van 2014. Recent marktonderzoek laat zien dat de bestedingen aan gecertificeerde vis met het Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk (voor duurzame wildvangst van vis) met 14 procent gestegen zijn in 2015 ten opzichte van deze bestedingen in 2014. De bestedingen aan producten met het Aquaculture Stewardship Council (ASC)-keurmerk (voor verantwoorde kweek van vis) zijn maar liefst met 150 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De totale bestedingen in 2015 aan vis met MSC-keurmerk zijn 189 miljoen euro en 64 miljoen euro voor vis met ASC-keurmerk.

Bestedingen verdubbeld

Al met al is in 2015 meer dan 45 procent van de totale omzet aan vis in de supermarkt, ruim 540 miljoen euro, afkomstig van producten met het MSC- en ASC- keurmerk uit onafhankelijk gecertificeerde ketens. Consumenten kiezen vooral steeds vaker voor verse vis uit de koeling met een keurmerk: de bestedingen zijn verdubbeld ten opzichte van 2014.

Keuzes en investeringen

Nederland speelt internationaal een hoofdrol in de verduurzaming van het visschap. Dit is dankzij de keuzes en investeringen van Nederlandse supermarkten, vismerken en leveranciers in verduurzaming van het visassortiment. “De enorme stijging in omzet aan ASC gecertificeerde producten komt doordat verschillende Nederlandse supermarkten overgestapt zijn op de verkoop van gecertificeerde zalm. De allereerste zalmkwekerij werd pas in Januari 2014 gecertificeerd. Sindsdien is er steeds meer gecertificeerde zalm beschikbaar, waardoor bijvoorbeeld Albert Heijn en Aldi in 2015 konden overstappen op ASC zalm”, vertelt Esther Luiten, commercieel manager van ASC. “Het is geweldig dat er steeds meer vissoorten met het groene ASC-keurmerk te koop zijn.”

Lees ook
Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat. De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels...

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...