Geen Europees verbod palingvisserij

Paling_Foto Michel Verschoor

Foto: Michel Verschoor

Voor Nederlandse palingvissers was het eind vorig jaar opnieuw spannend. Op basis van een nieuw ICES-advies dreigde een algeheel Europees vangstverbod op paling. Met inzet van het ministerie van LNV wisten belangenbehartigers DUPAN (kweek) en Netviswerk (palingvissers) verdere inperking van vangstrechten te voorkomen.

“Er was al vroegtijdig een koers uitgezet om het huidige Aalherstelplan overeind te houden,” meldt Netviswerk in haar laatste nieuwsbrief. Dankzij die inzet sprak een Kamermeerderheid zich uit tegen een motie van de Partij voor de Dieren, die een nationaal vangstverbod voor ogen had. Een motie van de ChristenUnie voor een inventarisatie van vismigratie-knelpunten – die ook de trek van aal belemmert – werd wel aangenomen.

Hoewel Nederlandse palingvissers opgelucht adem haalden, kan de vlag dit jaar nog niet helemaal uit. De Europese Commissie liet weten 2022 te willen gebruiken om de nationale Aalherstelplannen onder de loep te nemen. Volgens Netviswerk loopt een aantal landen de kantjes er van af, terwijl Nederland wel duidelijk kan aantonen dat goed visbeheer werkt en dat de Nederlandse palingstand in de lift zit dankzij een combinatie van ingrijpende en minder ingrijpende maatregelen. Wordt vervolgd.

Dossiers
Lees ook
Vis in de media - week 31

Vis in de media - week 31

Onbegrip bij vissers om verlies visrechten, Vishandel Plugge stopt na bijna 100 jaar en de paling in het onderwaterpark van Amsterdam. Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Vissersorganisaties teleurgesteld over saneringsregeling

Vissersorganisaties teleurgesteld over saneringsregeling

Visserijorganisaties zijn ‘verbaast en teleurgesteld’ over de saneringsregeling voor vissers die Minister Staghouwer onlangs presenteerde. Met name het intrekken van de visrechten (contignenten) leidt tot onbegrip.