Geen Europees verbod palingvisserij

14 januari 2022 Michel Verschoor
Foto: Michel Verschoor

Voor Nederlandse palingvissers was het eind vorig jaar opnieuw spannend. Op basis van een nieuw ICES-advies dreigde een algeheel Europees vangstverbod op paling. Met inzet van het ministerie van LNV wisten belangenbehartigers DUPAN (kweek) en Netviswerk (palingvissers) verdere inperking van vangstrechten te voorkomen.

“Er was al vroegtijdig een koers uitgezet om het huidige Aalherstelplan overeind te houden,” meldt Netviswerk in haar laatste nieuwsbrief. Dankzij die inzet sprak een Kamermeerderheid zich uit tegen een motie van de Partij voor de Dieren, die een nationaal vangstverbod voor ogen had. Een motie van de ChristenUnie voor een inventarisatie van vismigratie-knelpunten – die ook de trek van aal belemmert – werd wel aangenomen.

Hoewel Nederlandse palingvissers opgelucht adem haalden, kan de vlag dit jaar nog niet helemaal uit. De Europese Commissie liet weten 2022 te willen gebruiken om de nationale Aalherstelplannen onder de loep te nemen. Volgens Netviswerk loopt een aantal landen de kantjes er van af, terwijl Nederland wel duidelijk kan aantonen dat goed visbeheer werkt en dat de Nederlandse palingstand in de lift zit dankzij een combinatie van ingrijpende en minder ingrijpende maatregelen. Wordt vervolgd.

Altijd op de hoogte blijven?