Geen Europees verbod palingvisserij

Paling_Foto Michel Verschoor

Foto: Michel Verschoor

Voor Nederlandse palingvissers was het eind vorig jaar opnieuw spannend. Op basis van een nieuw ICES-advies dreigde een algeheel Europees vangstverbod op paling. Met inzet van het ministerie van LNV wisten belangenbehartigers DUPAN (kweek) en Netviswerk (palingvissers) verdere inperking van vangstrechten te voorkomen.

“Er was al vroegtijdig een koers uitgezet om het huidige Aalherstelplan overeind te houden,” meldt Netviswerk in haar laatste nieuwsbrief. Dankzij die inzet sprak een Kamermeerderheid zich uit tegen een motie van de Partij voor de Dieren, die een nationaal vangstverbod voor ogen had. Een motie van de ChristenUnie voor een inventarisatie van vismigratie-knelpunten – die ook de trek van aal belemmert – werd wel aangenomen.

Hoewel Nederlandse palingvissers opgelucht adem haalden, kan de vlag dit jaar nog niet helemaal uit. De Europese Commissie liet weten 2022 te willen gebruiken om de nationale Aalherstelplannen onder de loep te nemen. Volgens Netviswerk loopt een aantal landen de kantjes er van af, terwijl Nederland wel duidelijk kan aantonen dat goed visbeheer werkt en dat de Nederlandse palingstand in de lift zit dankzij een combinatie van ingrijpende en minder ingrijpende maatregelen. Wordt vervolgd.

Dossiers
Lees ook
Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de visbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de visbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de visbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

Vissers minder enthousiast over opruimen zeeafval

Vissers minder enthousiast over opruimen zeeafval

Vissers verliezen animo voor opruimen zeeafval. Ze zien in de media dat ngo’s miljoenen ontvangen voor hun opruimcampagnes, terwijl vissers sinds 2001 dit geheel vrijwillig en zonder vergoeding al doen. Dat schrijft vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK) op Facebook.

EU bereikt akkoord over vangstmogelijkheden 2022

EU bereikt akkoord over vangstmogelijkheden 2022

De Europese lidstaten hebben afspraken gemaakt over de vangstmogelijkheden voor 2022. Ook liggen er afspraken voor de eerste drie maanden van 2022 met het Verenigd Koninkrijk (VK) over de gedeelde bestanden. Ook scherpt Europa de maatregelen voor de aalvisserij aan.