Geen onderzoek naar mogelijke fraude pulsvisserij

Jan-van-Toon-TX-36-pulsesysteem

Er komt geen Europees onderzoek naar mogelijke fraude in de Nederlandse pulsvisserij. "We hebben na een analyse besloten geen onderzoek te openen, omdat er geen vermoedens van fraude of onregelmatigheden zijn die zo’n onderzoek rechtvaardigen", zegt een woordvoerder van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF).

Milieu-organisaties uit heel Europa, onder aanvoering van het Franse Bloom, legden in 2018 een klacht neer bij OLAF. Ze geloofden dat Nederland wetenschappelijke subsidies gebruikt 'als dekmantel voor commerciële visvangst'. Volgens de organisaties was er een buitenproportioneel groot aantal Nederlandse schepen uitgerust met pulskorren. De winst die behaald was met de pulsvisserij zou moeten worden teruggeboekt.

OLAF maakte na een kort vooronderzoek 18 januari bekend dat er van fraude geen sprake is. Pim Visser van VisNed laat aan de NOS weten dat hij dit al had verwacht. "Alles is altijd volgens de regels gegaan en is ook door de Europese auditdienst gecontroleerd. Het zou mij erg hebben verbaasd als er wel een onderzoek was gestart."

Ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij laat weten dat Nederland zich altijd aan de regels heeft gehouden. "Fijn dat OLAF bevestigt dat we alles altijd volgens de regels hebben gedaan, en dat we altijd transparant zijn geweest", zegt ze in een reactie.

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor een verbod op de pulsvisserij. Sindsdien dreigt een mogelijk verbod. "Die discussie loopt nog", aldus Schouten. "Wij blijven ons in de EU inspannen om de pulsvisserij te behouden.

 
Lees ook
Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy. De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar...

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Als het aan de nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, worstelt het Verenigd Koninkrijk zich zo snel mogelijk los van de Europese Unie, desnoods zonder overeenkomst. Dankzij hem ligt het land al enkele weken op ramkoers met de EU. De visserijsector weet nog niet wat haar te wachten staat.

Zeebodem

Zeebodem

Het lijkt er op dat de Rijksoverheid geld gaat verdienen aan de zeebodem. Niet voor wat er in zit, maar voor wat er op staat. Denk daarbij aan het verhuren van de zeebodem zoals dat feitelijk ook met de mosselpercelen op de Waddenzee het geval is. De waarde van de zeebodem is duidelijk in kaart gekomen nu de windmolens er in steeds groteren getale komen....