Geen palingvisserij meer in Delflandse wateren

Paling_Foto Michel Verschoor

In de Delflandse wateren wordt niet meer op paling gevist. 14 juli tekenden beroepsvisser Wilkin den Boer en het Hoogheemraadschap van Delfland een overeenkomst. Hiermee wil het hoogheemraadschap de palingstand bevorderen.

In 2017 stopte beroepsvisser Wilkin den Boer op verzoek van Delfland al tijdelijk met het vissen op paling. Nu is dat besluit definitief en bekrachtigden beide partijen dit met het tekenen van een overeenkomst. Het hoogheemraadschap laat weten geen nieuwe aalvisrechten meer uitgegeven voor de wateren van Delfland.

Den Boer hielp Delfland de afgelopen jaren al bij de onderzoeken naar de verbetering van de palingstand. Deze concentreren zich op de intrek van jonge aaltjes en de aalpopulatie. “Met de gegevens uit beide onderzoeken krijgen we inzicht in de stand, groei en trek van de paling”, aldus het Hoogheemraadschap. Den Boer blijft betrokken bij dit onderzoek, want Delfland huurt hem in als deskundige bij aal- en visstandonderzoeken en voor het intensief wegvangen van de invasieve rivierkreeft.

De palingstand is belangrijk voor het Hoogheemraadschap. “De paling is een roofvis. Voor een gezonde visstand zijn roofvissen onmisbaar. De paling eet bovendien ook kleine rivierkreeftjes en kan dus een rol spelen in het beheersen van de aantallen.” Daarom verbeterde Delfland de gemalen op de grens tussen zoet en zout water, zodat de paling deze weer kan passeren en zorgden er voor dat de vis in de Delflandse wateren van het ene naar het andere water kan.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Vis is de media - Week 37

Vis is de media - Week 37

Steun voor Belgische vissers, nieuw boek Sergio Herman en het NK Palingroken. Wat lazen we de afgelopen week over de vissector? Een greep uit de media.

Minister Staghouwer stapt op

Minister Staghouwer stapt op

Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Visserij, maakte 5 september bekend per direct op te stappen. Wie Staghouwer op gaat volgen is nog niet bekend. Voorlopig neemt vicepremier en partijgenoot Carola Schouten zijn taken waar. Zij vervulde deze ministerspost in het vorige kabinet.

Visserijorganisaties in gesprek met minister

Visserijorganisaties in gesprek met minister

In de visserijsector bestaat veel onvrede over de saneringsregeling voor de vissers die minister Henk Staghouwer eind juli afkondigde. Verschillende vertegenwoordigers uit de visserijsector zijn hierover in gesprek met de minister. Een van hen is Geert Meun van VisNed.