Geen schade Waddenmilieu door plastic korrels MSC Zoe

31 mei 2021 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Skitterphoto via Pixabay

Januari 2019 verloor MSC Zoe een deel van de lading in de Waddenzee. Naast het groot afval kwamen hierbij ook microplastics in het water terecht. Volgens onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en NIOZ veroorzaakten deze plastic korrels geen aantoonbare schade.

Tijdens de ramp kwamen plastic korrels in de vorm van ca. 4 mm grote high density polyethylene (HDPE)-pellets en ruim 11.000 kilo 0,7 mm grote polystyreen (PS)-korrels in de Waddenzee terecht. Onderzoekers van WMR en NIOZ onderzochten in opdracht van Rijkswaterstaat hoe deze korrels zich hebben verspreid en de effecten op het Waddengebied. Hiervoor namen de onderzoekers watermonsters, bekeken uitwerpselen en braakballen van volgens en onderzochten het maag-darmkanaal van vissen, vogels, bruinvissen en zeehonden.

Microplastics

Veel van de HDPE-pellets zijn aangespoeld op de stranden van de oostelijke Waddeneilanden en langs de kust van Friesland en Groningen. De onderzoekers hebben de kleinere PS-korrels nauwelijks teruggevonden in het water. De onderzoekers vermoeden dat deze door de stroom zijn meegenomen naar de Noordzee boven de Waddeneilanden en/of richting de Duitse Waddenzee. De microplastics die de onderzoekers aantroffen bij de dieren konden niet in verband gebracht worden met de MSC Zoë.

Mogelijke effecten

Tot slot onderzochten de onderzoekers ook de mogelijke effecten van de ramp. In hun eigen zoutwatervijvers zijn er testen gedaan met microplastics. Hier concludeerde de onderzoekers dat er meer dan 300 PS-korrels per m2 nodig zijn om schade aan te brengen aan het ecosysteem. Uit de onderzochte watermonsters blijkt dat dit in Waddenzee 10 PS-korrels per m2 is. 

Conclusie onderzoek

"Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat de door de MSC Zoe verloren PS-korrels effecten op het ecosysteem veroorzaken in het onderzochte gebied. Voor nu kunnen we dus opgelucht ademhalen.", luidt de conclusie van het onderzoek.

Bron: Wageningen Marine Resource

 

Altijd op de hoogte blijven?