‘Geen virussen meer in de lucht’

Baaijens_rondvraag Vis 9-2021

Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Huub Has van Baaijens.

Als iets aandacht kreeg afgelopen jaar, is het wel luchthygiëne. UV-C lucht en oppervlakte-desinfectie wordt al jaren toegepast in de zorg en food. Dat gebeurt op steeds bredere schaal. Ook binnen Baaijens zijn ze al jaren bekend met UV-C, vertelt Huub Has, adviseur UV-C oplossingen van Baaijens. “Blootstelling aan UV-C licht is nuttig, want dit specifieke licht breekt het DNA van micro-organismen in de lucht, op oppervlakten en in het water af. Zodoende worden bacteriën, schimmels, sporen en virussen geïnactiveerd. Precies wat je nodig hebt als je wilt desinfecteren.”

De techniek wordt meer dan veertig jaar toegepast en kreeg bekendheid door zijn toepassingen voor water. Denk aan viskweekvijvers of zwembaden om het water vrij van algen en bacteriën te houden.
UV-C luchtdesinfectie wordt al jaren gebruikt bij food-verwerkende bedrijven en sinds corona worden luchtdesinfectiemodules ook veel in winkels, kantoren en restaurants geplaatst. Has: “In grote food-verwerkingsruimtes plaatsen we luchtdesinfectie-systemen: Ronde units met daarin krachtige UV-C lampen. De lucht wordt aangezogen, gaat door de unit en komt er gedesinfecteerd uit.”

Baaijens heeft in samenwerking met het Oostenrijkse SterilSystems zo’n 150 standaard oplossingen en levert ze daarnaast custom-made. Has: “Eerder gebruikten we vooral ozon. Daarmee kun je een ruimte alleen grondig desinfecteren als die verlaten is. Met UV-C kan dit 24/7 omdat bij onze oplossingen het licht wordt afgeschermd.”

Voor klanten in de visindustrie heeft Baaijens onder meer band-desinfectiemodules. “Onder de band zitten krachtige UV-C lampen waarmee eventuele salmonella, listeria en andere ongewenste organismen worden afgebroken. Ideaal om kruisbesmettingen te voorkomen.”

Verdampers

Ander voorbeeld is de PF-512 module die bovenin of aan de zijkant van een koelruimte worden gehangen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van luchtverplaatsing door verdampers. Hiermee worden de lucht én directe oppervlakten gedesinfecteerd om schimmelvorming te voorkomen. “Ook hebben we een UV-C systeem voor fileer- en snijgereedschappen. Kortom, een assortiment van klein tot groot. De kracht van de lampen wordt vooraf per situatie berekend.”

UV-C sluit de gewone schoonmaak niet uit; al is het mogelijk dat je minder desinfectiemiddelen zoals chloride en alcohol nodig hebt. “Het biedt extra veiligheid en zekerheid in het productieproces. Voor het product én voor je medewerkers.”

Dit is het eerste deel van de rondvraag 'Automatisering op alle fronten'. Volgende week volgt deel 2. Lees de complete rondvraag in Vismagazine 9-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af!

Lees ook
‘Controle over een gezonde productie’

‘Controle over een gezonde productie’

Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Arno van der Meijde van RBK Group.

Vooruit kijken

Vooruit kijken

Vooruit kijken, dat doen we traditioneel aan het einde van een jaar. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen, welke ontwikkelingen verwachten we, welke trends zetten door of komen eraan. Maar dit jaar heb ik er moeite mee. Want als corona ons iets heeft geleerd, is het wel dat je niet alles kunt voorspellen.

Automatisering op alle fronten

Automatisering op alle fronten

Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord.