Geld beschikbaar Noordzeeakkoord

3 februari 2020 pixabay

In het Weekjournaal bericht de Nederlandse Vissersbond over de afspraak van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat met de betrokken partijen van het Noordzeeakkoord over het beschikbare budget om de excessieve verandering op de Noordzee te compenseren. Alle partijen krijgen enkele weken om het voorstel met hun achterban te bespreken.

200 miljoen euro

In één uur tijd werden de Nederlandse Vissersbond, VisNed, stichting De Noordzee, Greenpeace, Vogelbescherming, Tennet, WNF, Natuur en Milieu, NWEA, Havenbedrijf Rotterdam en EZK bijgepraat door minister Van Nieuwenhuizen over het beschikbare budget voor de uitvoering van het Noordzee-akkoord. Totaal stelt het Kabinet 200 miljoen euro beschikbaar om de komst van enorme windmolenparken te compenseren. Onderdeel van dit budget is sanering en verduurzaming van de visserijvloot (119 miljoen), maar ook zijn er budgetten voor onderzoek naar de milieutoestand en investering in controle en handhaving.

Noordzee-overleg

Het is zowel de visserijsector als de Nederlandse Vissersbond de laatste jaren niet ontgaan dat de plannen om de Noordzee vol te bouwen de spuigaten uitlopen en er een pas op de plaats gemaakt moet worden. Eind 2018 werd daarom het ‘Noordzee-overleg’ in het leven geroepen waarbij alle betrokken partijen (Nederlandse Vissersbond, VisNed, stichting De Noordzee, Greenpeace, Vogelbescherming, Tennet, WNF, Natuur en Milieu, NWEA, Havenbedrijf Rotterdam en EZK) eenmaal per week samenkwamen onder leiding van dhr. Jacques Wallage.

Lees verder op de website van de Nederlandse Vissersbond.

Altijd op de hoogte blijven?