GFF: Sterrenrestaurants serveren foute vis

Ambassadeur John Spruit

Toprestaurants serveren vaak foute vis. Van de Nederlandse sterrenrestaurants serveert 89 procent één of meer vissoorten die rood scoren op de VISwijzer. Dat blijkt uit onderzoek van Good Fish Foundation (GFF). De uitgever van de VISwijzer vraagt hier op World Oceans Day aandacht voor. 

Good Fish Foundation deed onderzoek naar de duurzaamheid van vis in Nederlandse restaurants met één of meer Michelinsterren. De onderzoekers bekeken hiervoor de menukaart van alle sterrenrestaurants in Nederland die deze online presenteren. Van de in totaal 110 sterrenrestaurants, zijn 95 menukaarten op hun visaanbod onderzocht.

Op 89 procent van deze menukaarten staat ten minste één gerecht met een vissoort die rood scoort op de VISwijzer. De score ‘rood’ op de VISwijzer betekent dat een vis meerdere duurzaamheidsproblemen heeft, zoals overbevissing en schade aan de zeebodem.  Dit onderzoek laat zien dat slechts 11 procent van de onderzochte sterrenrestaurants enkel vis serveert die groen of oranje scoort op de VISwijzer. Een oranje score op de VISwijzer is een ‘tweede keus of goed alternatief’ en een groene score is een goede, duurzame keus.

Deze resultaten noemt Good Fish Foundation in het persbericht zeer zorgelijk. Chefkoks met Michelinsterren besteden veel aandacht aan de kwaliteit van hun producten. Daarom zou je als consument ook verantwoorde vis op de kaart verwachten. Dat valt dus erg tegen. "Helaas zijn veel ‘speciale’ vissoorten exclusief omdat ze weinig meer voorkomen door overbevissing. Typische voorbeelden zijn rog, paling en blauwvintonijn", zegt Christien Absil, directeur GFF.

Vorig jaar liet Good Fish Foundation al zien dat het met duurzame vis in Nederlandse restaurants die aangeven duurzaam te willen inkopen slecht gesteld is. Een belangrijke reden is dat de meeste leveranciers geen goed herkenbaar aanbod van duurzame vis hebben, uitzonderingen daargelaten. Datajournalisten van Pointer, het journalistieke platform van KRO/NCRV concludeerden onlangs ook dat de groothandel waar de restaurants hun inkopen doen, maar weinig verantwoorde vis hebben. Good Fish Foundation hoopt dat sterrenrestaurants nu een voorbeeldfunctie gaan nemen en bedreigde soorten van de kaart halen.

Dossiers
Lees ook
Project ‘Dichtbij-vangst’ van start

Project ‘Dichtbij-vangst’ van start

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, Wageningen Universiteit Research, ROC Mondriaan en Schuttelaar & Partners zijn gezamelijk het project 'Dichtbij-vangst' gestart. Ze willen jongeren laten zien en proeven hoe lekker en veelzijdig lokaal gevangen vis kan zijn.

Hans Fentsahm is vakman in hart en nieren

Hans Fentsahm is vakman in hart en nieren

Unieke producten, in combinatie met passie en vakkennis. Dat is volgens Hans Fentsahm de basis voor zijn bestaan als vishandelaar. Voor hem is het echt een roeping en niet zomaar een baan. Beschrijf je Fentsahm als vishandelaar, dan doe je hem in alle opzichten te kort.

‘Wij rijden nooit met lege wagens’

‘Wij rijden nooit met lege wagens’

Het coronavirus verspreidt zich over de wereld. Ook de visbranche voelt de maatregelen tegen het virus, maar probeert de moed niet te laten zaken. Tijd voor een rondvraag met enkele spelers op de internationale markt. In dit derde deel vertelt Erik de Koeijer hoe Kotra Logistics hiermee omgaat.