GFF wil alleen goede vis op de kaart

Yellowtail Kingfish

Geen vis meer op de menukaart die 'in het rood staat' op de Viswijzer. Met die insteek nam de Good Fish Foundation (GFF) een aantal chefs mee naar Kingfish en Seafarm in Zeeland. Twee viskweekbedrijven die laten zien dat yellowtail en tarbot uit kweek ook 'goede' vissen zijn. Veel chefs hebben een aversie tegen het bereiden van kweekvis en daarom vind je die zelden op de menukaart in de horeca. De GFF wilde door de bedrijfsbezoeken laten zien dat deze vis op een verantwoorde wijze gekweekt wordt, zonder toevoegingen van antibiotca, in recirculatiesystemen, zodat een goede, maar vooral ook smakelijke vis wordt gekweekt.

De GFF heeft een speciaal horecaprogramma voor chefs ontwikkeld. Hierin wordt kweekvis als duurzaam alternatief aangegeven voor vis die een rood predikaat op de viswijzer heeft gekregen. Het duurzame aspect zit 'm in het gebruik van duurzame energie, kweek in recirculatiesystemen en het toedienen van bio-voer. Kweekvis een keurmerk 'biologisch'geven is onmogelijk, omdat daarvoor daglicht een criterium is en dat is bij kweekvis niet het geval. Die worden binnen gekweekt.

Zoals eerder al bekendgemaakt is, zette de GFF de yellowtail van Kingfish (overall winnaar van de Horecava 2018) meteen op groen op de Viswijzer. Ook het verhaal van de tarbotkwekerij Seafarm van Adri Bout is positief. Bout: Het is 80% techniek, maar we hebben nu een topvis, die we in grote hoeveelheden kunnen kweken."

De twijfelende koks lieten zich de hapjes goed smaken en een aantal is overtuigd van de smaak en kwaliteit. "Ik ga hier wel iets meedoen", aldus chef Jaap Volman van restaurant Boompjes in Overloon.

Lees ook
Good Fish Foundation: "Meer ambitie nodig om paling te redden"

Good Fish Foundation: "Meer ambitie nodig om paling te redden"

Er is meer ambitie nodig om de Europese paling te redden. De Europese regelgeving is nog niet effectief genoeg en de implementatie in de EU-lidstaten moet worden verbeterd. Dat zegt de Good Fish Foundation naar aanleiding van de evaluatie van de Europese Aalverordening.

VISwijzer opgenomen in nieuw EKO/Green Key-keurmerk

VISwijzer opgenomen in nieuw EKO/Green Key-keurmerk

Green Key en Stichting EKO-keurmerk zijn tot een gecombineerd keurmerk gekomen voor horecaondernemingen. In dit nieuwe EKO/Green Key-label is ook de VISwijzer meegenomen. Onlangs kreeg Gasterij Wasven in Eindhoven als eerste dit keurmerk uitgereikt tijdens een horeca-netwerklunch.

Kingfish Zeeland verdubbelt de productie

Kingfish Zeeland verdubbelt de productie

Kingfish Zeeland gaat uitbreiden. Dat geldt niet alleen voor de productielocatie in Kats, waar de productie in 2020 bijna wordt verdubbeld. Ook heeft de viskwekerij investeerders gevonden voor een nieuwe kwekerij in de Verenigde Staten.