Glasaal blijkt smokkelwaar

Aalbeheer Ede (9)-kl

Tijdens de themabijeenkomst Aalbeheer in Ede georganiseerd door de Good Fish Foundation op donderdag 7 februari, bleek dat met name in Azië glasaal als smokkelwaar dient. Detecteert een veiligheidsscan op vliegvelden en in havens met name op metaal en drugs, een waterdichte zak met honderdduizenden glasalen kan ongemerkt worden vervoerd. De glasaal is moeilijk te identificeren. Het was een van de opzienbarende constateringen van Florian Stein van de Sustainable Eel Group (SEG) op de bijeenkomst in de voormalige Johan Friso Kazerne. Op de luchthavens van Frankfurt en Stuttgart werden in 2018 vier koffers vol glasaal onderschept die naar Azië zouden gaan. Er werden drie Chinezen gearresteerd. De waarde van een kilo glasaal is in Europa zo'n 6.000 euro, in Azië 30.000 euro.

Overlevingskans

Willem Dekker van de SEG schetste in zijn bijdrage een beeld van de palingvisserij van 1800 tot nu. Conclusie: het is hard achteruit gegaan. Er is minder visgebied, de visserij neemt af en het gezamenlijke EU-beleid heeft invloed op de visserij. Belangrijk is dat de overlevingskans van paling moet toenemen. Tessa van der Hammen van Wageningen Marine Research belichtte enkele punten uit het Aalbeheerplan. Ze noemde de algehele sluiting van drie maanden (september-december) van de palingvisserij, de oplossingen rond sluizen, gemalen en waterkrachtcentrales, het uitzetten van glas- en pootaal en het terugzetten van aal door de sportvisserij. Deze laatste groep was aanwezig op de bijeenkomst, voor het eerst in de historie.

Aalbeheer is een belangrijk onderwerp voor een goede palingstand. Tim Vriese van milieuadviesbureau ATKB ging daarom in op de aalmigratie. Zoals bekend leggen palingen duizenden kilometers af van Europa naar de Sargassozee om zich voort te planten. Onderzoek wees uit dat de paling 3 tot 47 kilometer per dag kan afleggen, waarbij ze overdag dieper in zee zwemmen dan 's nachts.

Migratievoorzieningen

Ander onderzoek, rond migratie van palingen in zoet water, gaf informatie over belemmeringen waarmee de aal te maken krijgt. De vele gemalen en waterkrachtcentrales vormen een obstakel, waarbij beschadiging aan de vis optreedt en deze zelfs gedood kan worden.  Er wordt inmiddels volop gewerkt aan oplossingen en visvriendelijke migratievoorzieningen. Zoals vangst in puntnetjes, het aanleggen van vistrappen en het regelmatig openen van sluizen, door ze een korte tijd op een kier te zetten.

Het komt vooral aan op (internationale) samenwerking. Verder gaat het programma Paling over de Dijk ook in 2019 door. Om de discussie en het gesprek over een juist palingbeheer gaande te houden, volgen later dit jaar nog twee bijeenkomsten.

Lees ook
Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit.

De uitzonderlijke smaak van Waddenpaling

De uitzonderlijke smaak van Waddenpaling

Harm Kay en Lonneke Pijnacker vissen samen op Waddenpaling. Beiden gaven onlangs hun baan als vmbo-docent op om zich volledig te richten op hun passie. In Den Oever verwerken en roken zij hun vangst, verzorgen de verkoop en promoten hun ‘rollende rokerij’ voor workshops in het land.

Beach Clean-up door chef-koks

Beach Clean-up door chef-koks

Op maandag 12 augustus organiseert de Good Fish Foundation een etappe van de Boskalis Beach clean-up tour. Dit is een jaarlijks evenement van Stichting de Noordzee waarbij honderden vrijwilligers de Nederlandse kustlijn schoonmaken om de vervuiling van kust en oceaan onder de aandacht te brengen.