GPS-analyse voorspelt visserijlocaties

Vissersboot Noordzee

Met de GPS-gegevens die vissersboten verzamelen is het mogelijk om nauwkeuriger te voorspellen waar in de Noordzee vissers in de toekomst actief zullen zijn.

Sinds 2000 moeten vissersboten elke twee uur een GPS-signaal doorsturen. Niels Hintzen analyseerde deze GPS-data voor zijn promotieonderzoek bij Wageningen Marine Research. Hij gebruikte specifiek de gegevens van de schepen van de Nederlandse visserij die vissen op schol en tong en kon hiermee bijna tot op de meter nauwkeurig in kaart brengen waar er op deze soorten werd gevist.

Uit de gegevens is een aantal duidelijke patronen op te maken. Zo zijn vissers bijna altijd op dezelfde plaats actief en weegt het bodemtype mee voor de keuze van een locatie. Verder prefereren vissers de ondiepere gedeeltes van de Noordzee, werken ze vaak in gebieden met een zanderige bodem en niet te dicht bij de Nederlandse kust. Zodoende kan het model vaststellen welke condities een belangrijke rol spelen in de locatiekeuze.

En daarmee heeft Hintzens model ook een belangrijk voorspellend vermogen: het kan vaststellen waar de visserij in de toekomst actief zal zijn. Zelfs als de situatie verandert, bijvoorbeeld door de komst van een windmolenpark, of als het aantal vissers toeneemt.

 

Boomkor en pulsvisserij

Hintzen gebruikte de GPS-data ook om twee vismethodes met elkaar te vergelijken: de boomkor en de pulsvisserij. Uit deze vergelijking bleek dat pulsvissers vaker in gebieden met een steenachtige bodem vissen en meer in het zuiden van de Noordzee, waar de meeste tong zit. Deze bevinding kan een bijdrage leveren aan duurzame visserij, stelt de onderzoeker: “Het ultieme doel waar ik en al mijn collega’s aan werken is een duurzaam gebruik van de zeeën. Doordat we nu beter begrijpen waar er precies wordt gevist kunnen we die kennis ook inzetten om advies te geven hoe het gebruik van de ruimte op zee voor natuurbescherming, windenergie en voedselproductie zo goed mogelijk in balans te krijgen.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
WMR test vissen met Nieuw Zeelandse kiwi-kuil

WMR test vissen met Nieuw Zeelandse kiwi-kuil

Wageningen Marine Research testte afgelopen zomer de Nieuw Zeelandse kiwi-kuil in Zeeland. De eerste resultaten met deze visserijtechniek zijn positief. De kwaliteit van de gevangen vis is aanzienlijk verbeterd.

Kottervisserij schrijft donkerrode cijfers

Kottervisserij schrijft donkerrode cijfers

Visserij in Cijfers van Wageningen University & Research was dit jaar voorzien van een rouwrandje. Over de eerste acht maanden van 2022 lijdt de grote kottervisserij een verlies van ca. twintig miljoen euro. De mosselsector en de vishandel staan nog wel in de plus.

Uitzending Pointer in teken van duurzame visserij

Uitzending Pointer in teken van duurzame visserij

Het tv-programma Pointer wijdt twee uitzendingen aan duurzame visserij. Het eerste deel van Duurzame visserij, bestaat dat eigenlijk wel werd 20 februari uitgezonden. In dit eerste deel uitten natuurorganisaties hun twijfels over de duurzaamheid van tong en schol.