Greenpeace wordt niet vervolgd voor dumpen van stenen

20 november 2020 Paul van de Velde via Pxhere
Foto: Pxhere

Eind september begon Greenpeace met het dumpen van stenen in de Noordzee. Visserijorganisatie VisNed deed aangifte. Het Openbaar Ministerie laat de organisatie met een brief weten niet over te gaan tot vervolging. Dat meldt VisNed op de website.

Het storten van de stenen langs de Doggersbank was een protestactie van de Britse tak van Greenpeace vanwege de bodemschade die kotters volgens de natuurorganisatie hier aanrichten. De actie vond plaats aan Britse zijde van het natuurgebied. Omdat de actievoerders hiervoor het Greenpeace-schip Esperanza dat onder de Nederlandse vlag vaart gebruikten, is de actie juridisch gezien ook Nederlands.

Afvalstoffen

VisNed noemde de actie gevaarlijk voor de vissers en een verstoring van de zeebodem. De organisatie deed aangifte gebaseerd op de waterwet. Het dumpen van de stenen was in de ogen van VisNed hetzelfde als het dumpen van afvalstoffen. Het Openbaar Ministerie gaat hier niet in mee en meldt dat stenen geen verontreinigende of schadelijke stoffen zijn. Dit gebeurt op basis van een uitspraak van de Raad van State over de definitie van afvalstoffen.

Ook wil het Openbaar Ministerie niet vervolge op basis van het gevaar dat het storten van stenen oplevert voor de vissers. De coördinaten van stenen zijn bekend en er hebben geen ongelukken plaatsgevonden.

Reactie VisNed

VisNed reageert teleurgesteld. "Uiteraard kunnen wij ons hier niet in vinden. Dit zou dan ook gelden voor het dumpen van stenen op een snelweg, mits je maar de coördinaten doorgegeven hebt. Dat laatste is natuurlijk ook ondenkbaar en gaat voorbij aan iedere vorm van fatsoen en normaal gedrag", staat er op de website te lezen. "Een uitgebreide, maar toch wel teleurstellende reactie, waaruit blijkt dat de wal ver van de praktijk op zee af staat."

Bron: VisNed

 

Altijd op de hoogte blijven?