Groeiend aanbod MSC-gecertificeerde tonijn

Tonijn_pixabay

Foto: Pixabay

Naar aanleiding van Wereld Tonijndag op 2 mei maakt Marine Steward Ship Council (MSC) bekend dat het aanbod van duurzame tonijn toeneemt. Bijna 30 procent van de wereldwijde tonijnvangst is MSC-gecertificeerd. 

Daarnaast meldt MSC dat de meerderheid (65 procent) van de commerciële tonijnbestanden op gezond niveau is. Ook is er ten opzichte van het financieel jaar 2019-2020 een verdubbeling van de wereldwijde tonijnvangst die in het MSC-programma is opgenomen. En tot slot ziet MSC een groei van 38 procent in het volume van tonijnproducten met MSC-keurmerk wereldwijd, naar verwachting tot 100.000 ton voor aankomend jaar.

Duurzame tonijn

De snelle groei van duurzame tonijn wordt mede veroorzaakt door de vraag van de consument en de toename van het aanbod in de retail- en foodservice-sector. In het afgelopen jaar hebben wereldwijd onder andere Walmart en Lidl zich sterk gemaakt voor de inkoop van MSC-gecertificeerde tonijn. In Nederland zijn voorbeelden Jumbo en Superunie, maar ook merken als Fish Tales en Princes.

Conserven

Hidde van Kersen, programmadirecteur Benelux bij Marine Stewardship Council: “In de afgelopen vijf jaar is het aanbod van tonijn met MSC-keurmerk in de Nederlandse supermarkten vertienvoudigd. Het blauwe label is terug te vinden op tonijn in blik, tonijnsteaks in het vers- en diepvriesschap, in of op gemaksproducten als pizza’s, sushi, en ook op enkele diervoedingsproducten.

Het conservenschap bleef lange tijd achter qua MSC-aandeel, maar na jaren gerichte actie, zien we ook groei in dit segment. Marktonderzoekbureau IRI heeft dit voor ons onderzocht. Uit haar data over 2019 tot 2020 blijkt dat bij tonijn in blik het aandeel MSC in aangeboden aantal producten is gestegen van 28 procent naar 39 procent. De data tonen echter ook dat in aantal verkochte producten het MSC-aandeel slechts van 17 procent naar 21 procent is gestegen. Het lijkt erop dat er in de Nederlandse supermarkten meer MSC-opties worden aangeboden in het conservenschap, maar de consument deze nog niet veel vaker kiest. De bestverkopende blikproducten zijn nog altijd niet MSC-gecertificeerd, maar bij een aantal gaat in 2021 ook hier het MSC-keurmerk op verschijnen. Wij, de markt én consumenten moeten zich blijven inzitten voor een verdere verschuiving naar duurzame tonijn.”

65 MSC-gecertificeerde tonijnvisserijen wereldwijd

Tonijnvisserijen zijn al jaren hard bezig om te voldoen aan de strenge eisen van de MSC Visserijstandaard. Inmiddels zijn vijfenzestig tonijnvisserijen MSC gecertificeerd, 15 meer dan in het financieel jaar 2019-20.

Het merendeel van de wereldwijde tonijnvangst is ofwel gecertificeerd als duurzaam of werkt naar dit doel toe. Het aandeel van de wereldwijde tonijnvangst in volume dat betrokken is in het MSC-programma is verdubbeld van 26 procent naar 49 ptocent (2019-20 versus 2020-21), waarbij de MSC-gecertificeerde tonijnvisserijen 28,89 procent vertegenwoordigen en nog eens 20,4 procent in beoordeling.

De MSC juicht de vooruitgang toe die veel tonijnvisserijen hebben geboekt op het gebied van duurzaamheid, maar er is meer te doen. Het is essentieel dat de regionale visserijbeheerorganisaties (RFMO's) robuuste oogstcontroleregels invoeren. Hiermee kunnen de vangstniveaus worden aangepast zodra nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn. Om de MSC-certificering te behouden, moeten alle tonijnvisserijen dit tegen 2023 doen.

Herstel tonijnbestanden

Uit een in 2020 gepubliceerd rapport van de VN blijkt dat acht tonijnbestanden tussen 2014 en 2019 zich hebben kunnen herstellen naar een gezond niveau. Hiermee is het aantal belangrijke tonijnbestanden dat wordt overbevist, is teruggebracht van dertien tot vijf. Recentere gegevens van de International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) geven aan dat de meerderheid van de commerciële tonijnbestanden zich op een gezond niveau bevindt (65 procent). Hoewel 13 procent van de tonijnbestanden onder de ideale dichtheid blijft en 22 procent van de bestanden wordt overbevist, doen de tonijnbestanden het beter dan gemiddeld, aangezien de FAO van de VN inschat dat 34,2 procent van de commerciële visserij wordt overbevist.

Dossiers
Meer over
Lees ook
The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

De Marine Stewardship Council (MSC) heeft er een nieuwe ambassadeur bij. Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen, is na chefkok Bart van Olphen en garnalenvisser Johan Rispens de derde ambassadeur.

MSC-certificaat Zeeuwse oesters uitgebreid

MSC-certificaat Zeeuwse oesters uitgebreid

De Marine Stewardship Council (MSC) maakte vlak voor de officiële start van het Nederlandse oesterseizoen bekend dat er meer oesters onder de MSC-standaard voor duurzame visserij vallen. Sinds 2013 mag de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen al het MSC-certificaat voeren. Nu geldt dit ook voor de locatie het Veerse meer, en de technieken...

Bewuste Visweek op 27 september van start

Bewuste Visweek op 27 september van start

Komende maandag gaat de Bewuste Visweek van start. Gedurende deze week staan duurzame visvangst en viskweek centraal. het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC) willen met deze week de nadruk leggen op hoe zij op een duurzame manier vis vangen en kweken. Dit doen zij aan de hand van verhalen van verschillende...