Hackaton visserij-afval levert vier ideeën op

VisHack II (40)_foto Linde van Asperen

Stichting de Noordzee organiseerde 15 en 16 februari op Urk een hackaton over visserij-afval. Hiermee wilde de stichting het visserij-afval dat nu nog aanspoelt aan de Nederlandse kust aanpakken. Meer dan dertig deelnemers verdeeld over vier multidisciplinaire teams deden mee. Zij werkten aan vier verschillende uitdagingen en presenteerden zaterdagmiddag de resultaten.  Volgens de jury leverde dit vier toepasbare ideeën op.

De jury loofde twee geldprijzen uit voor de twee beste ideeën. Team DataQuest won €2000 waarmee ze hun idee voor afvalregistratie kunnen doorontwikkelen. Het team ontwikkelde software waarmee met QR-codes op afvalzakken precies wordt gemeten wat voor afval welke boot aan wal brengt. De sector kan zo laten zien hoe ze zich inzetten voor een schone zee. Op dit moment ontbreken er exacte cijfers over de hoeveelheid bedrijfsafval (waaronder huishoudelijk afval, oud vistuig en klein gevaarlijk afval) die vissersschepen afgeven.

Team Schoon Schip ontving €500 voor hun ‘inflikkerbak’. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het dek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar.

VisHack-II_Foto-Linde-van-Asperen-300x200 Foto: Linde van Asperen

Voor de andere twee teams was er geen geldprijs, maar de jury vond het wel de moeite waard om deze ideeën door te ontwikkelen. Team Happy Nets bedacht klimrekken van omgesmolten visnetten. Door deze te plaatsen in visserijgemeenten wil het team kinderen leren dat netmateriaal geen afval maar een grondstof is. Team Lossen en Crossen stelde het gemak van de visser centraal. Zij kwamen met een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen.

De jury van de hackaton bestond uit Geert Post, wethouder van Gemeente Urk, Juriean Brands, secretaris van Bestuurlijk Platform Visserij en Barbara Holierhoek, bestuurslid Hulp in Nood en Ons Belang.

Lees ook
Stichting de Noordzee plaatst kunstwerk van afval MSC Zoe

Stichting de Noordzee plaatst kunstwerk van afval MSC Zoe

Het is één jaar geleden dat de containerramp met MSC Zoe plaatsvond. 342 containers sloegen overboord in de Noordzee. De stranden lagen bezaaid met stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal. Stichting De Noordzee liet een kunstwerk maken van het aangespoelde afval. Op 2 januari werd het kunstwerk door burgemeester Bert Wassink onthuld...

8,5 miljoen euro voor aanleg riffen windparken Noordzee

8,5 miljoen euro voor aanleg riffen windparken Noordzee

Natuur & Milieu en Stichting de Noordzee hebben 8,5 miljoen euro gekregen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Het geld willen de organisaties gebruiken voor de aanleg van riffen in de windparken op de Noordzee. De organisaties zijn blij met de bijdrage uit het Droomfonds. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “Met de...

Oesters en kunstriffen geplaatst in windpark

Oesters en kunstriffen geplaatst in windpark

Natuur & Milieu, Stichting De Noordzee, Van Oord en Eneco Luchterduinen plaatsten 5 november kooien met platte oesters en rifballen in windpark Luchterduinen, 23 kilometer ten westen van IJmuiden. Met het project De Rijke Noordzee wordt onderzocht hoe natuurversterking en het opwekken van duurzame energie elkaar kunnen verrijken. ASN Bank maakt...