Hackaton visserij-afval levert vier ideeën op

VisHack II (40)_foto Linde van Asperen

Stichting de Noordzee organiseerde 15 en 16 februari op Urk een hackaton over visserij-afval. Hiermee wilde de stichting het visserij-afval dat nu nog aanspoelt aan de Nederlandse kust aanpakken. Meer dan dertig deelnemers verdeeld over vier multidisciplinaire teams deden mee. Zij werkten aan vier verschillende uitdagingen en presenteerden zaterdagmiddag de resultaten.  Volgens de jury leverde dit vier toepasbare ideeën op.

De jury loofde twee geldprijzen uit voor de twee beste ideeën. Team DataQuest won €2000 waarmee ze hun idee voor afvalregistratie kunnen doorontwikkelen. Het team ontwikkelde software waarmee met QR-codes op afvalzakken precies wordt gemeten wat voor afval welke boot aan wal brengt. De sector kan zo laten zien hoe ze zich inzetten voor een schone zee. Op dit moment ontbreken er exacte cijfers over de hoeveelheid bedrijfsafval (waaronder huishoudelijk afval, oud vistuig en klein gevaarlijk afval) die vissersschepen afgeven.

Team Schoon Schip ontving €500 voor hun ‘inflikkerbak’. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het dek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar.

VisHack-II_Foto-Linde-van-Asperen-300x200 Foto: Linde van Asperen

Voor de andere twee teams was er geen geldprijs, maar de jury vond het wel de moeite waard om deze ideeën door te ontwikkelen. Team Happy Nets bedacht klimrekken van omgesmolten visnetten. Door deze te plaatsen in visserijgemeenten wil het team kinderen leren dat netmateriaal geen afval maar een grondstof is. Team Lossen en Crossen stelde het gemak van de visser centraal. Zij kwamen met een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen.

De jury van de hackaton bestond uit Geert Post, wethouder van Gemeente Urk, Juriean Brands, secretaris van Bestuurlijk Platform Visserij en Barbara Holierhoek, bestuurslid Hulp in Nood en Ons Belang.

Lees ook
Ingrijpende veranderingen Noordzee door windparken

Ingrijpende veranderingen Noordzee door windparken

De grootschalige bouw van windparken zorgt voor ingrijpende gevolgen voor zowel de natuur als voor de ruimtelijke ordening op de Noordzee. Kwetsbare diersoorten komen hierdoor verder onder druk te staan. Tegelijkertijd bieden windparken op zee kansen om, naast duurzame energie, positief bij te dragen aan de onderwaternatuur. Dit blijkt uit een vandaag...

VisHack zoekt experts uit de vissector en daarbuiten

VisHack zoekt experts uit de vissector en daarbuiten

Samen met FarmHackNL en visser Hendrik Kramer organiseert Stichting de Noordzee op 9 en 10 maart VisHack. Het doel van dit tweedaagse evenement is om na te denken over mogelijkheden om met de inzet van technologie en data ongewenste bijvangst te voorkomen. Dit is een belangrijke stap naar duurzame visserij. Vragen die aanbod moeten komen zijn: Kunnen...