Harde brexit in visserij treft Britten zelf het meest

Brexit

Mocht het tot een harde brexit komen en sluit Groot-Brittannië straks zijn zeegebieden voor vissers uit andere EU-lidstaten (waar het land vorig jaar al een voorschot op nam), dan zijn de gevolgen het grootst voor de Britten zelf. Bij ons wordt de vis duurder. De Engelsen verliezen banen in de viskwekerij en -verwerking en zullen een groot deel van hun wildvangst niet kwijt kunnen.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Dat leert de uitkomst van een onderzoek door Wageningen Economic Research. In Groot-Brittannië krimpen de omvang van de viskwekerijen en van de visverwerkende industrie als gevolg van handelsmaatregelen. De Britten gaan meer wilde vis vangen, maar moeten die allemaal in eigen land kwijt zien te raken. De afzet zal te gering te zijn, zodat prijsdalingen zullen optreden.

Na het VK zullen de visserijsectoren van Ierland, Nederland en België het hardst getroffen worden. Zo'n 40% van de Belgische en Nederlandse vis is afkomstig uit Britse wateren. Alleen de Spaanse visserijsector zou er op vooruitgaan, omdat er minder concurrentie van Britse vissers is in de Spaanse zeegebieden. Het vasteland van Europa zal rekening moeten houden met duurdere vis omdat het de vangst uit Britse wateren moet missen; de verwachte prijsstijging is met 9% het hoogst in Ierland, denkt de WUR.

Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy. De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar...

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Als het aan de nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, worstelt het Verenigd Koninkrijk zich zo snel mogelijk los van de Europese Unie, desnoods zonder overeenkomst. Dankzij hem ligt het land al enkele weken op ramkoers met de EU. De visserijsector weet nog niet wat haar te wachten staat.