Haring krijgt GTS-erkenning

GTS-erkenning haring

Alle Hollandse Nieuwe is sinds 1 januari 2016 een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dat liet het Nederlands Visbureau in april op de Seafood Expo Global in Brussel weten. De erkenning wordt afgegeven in Brussel via een Europese Verordening, die eisen stelt aan de presentatie van het product aan de consument. De controle in Nederland wordt uitgevoerd door de NVWA.

Hollandse Nieuwe wordt op een traditionele bereidingswijze gemaakt en mag alleen in het seizoen, van 15 juni tot en met 30 september, deze naam dragen. Daarna wordt het Hollandse maatjesharing.

De Nederlandse haringgroothandel heeft de GTS-erkenning aangevraagd. Visdetaillisten kunnen de GTS-erkenning in hun winkel uitdragen. Er is een geel/blauw logo met het EU-beeldmerk gemaakt, dat in de winkel dan op een zichtbare plaats aangebracht moet worden. Het Nederlands Visbureau adviseert visspecialisten dit te doen om zich te kunnen onderscheiden van de supermarkt.

In Nederland heeft bijvoorbeeld ook boerenkaas een GTS-erkenning.

Lees ook
Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Op 7 oktober maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast werden de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019 gepresenteerd.

Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Johnny Plat was onlangs een van de finalisten tijdens de tweede editie van de nieuwe Nationale Haringtest. De 27-jarige ondernemer runt in zijn eentje zowel een standplaats in Meppel als een winkel in Zwartsluis. Daarnaast is Vishandel J. Plat in het zomerseizoen met een viskar ook te vinden in Belt-Schultsloot en op diverse jaarmarkten.

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit.