Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

31 juli 2020
Foto: Ted Denies

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Hoe is je passie voor haring ontstaan?

“Na de havo wist ik niet precies wat ik wilde. Ik ben toen een jaartje gaan werken bij haringhandel Hoek in mijn woonplaats Katwijk. Daar leerde ik haring snijden. In het begin vond ik het ontzettend moeilijk. Ik dacht echt: ik leer het nooit. Maar ik bleef oefenen en heel veel meters maken en merkte hoe leuk ik het vond. Het jaar daarna ben ik begonnen met de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening. Ik bleef bij Hoek werken naast mijn studie. Ik ben heel perfectionistisch en ambitieus, ze wilden me daar graag houden voor klanten met hoge eisen. Dat vond ik een hele eer.”

Wat gebeurde er daarna?

“Toen ik klaar was met mijn opleiding en werk vond in de hulpverlening, bleef ik voor Hoek werken. Haring werd mijn passie. Hoek vroeg me steeds vaker voor beurzen, promoties en haringparty’s en om in winkels te snijden. Zo kwam ik zeven jaar geleden terecht bij vishandel Leo van Rhijn in Haarlem. Daar werk ik nu vast als haringsnijdster. In het haringseizoen maak ik lange dagen, maar eigenlijk is het daar het hele jaar superdruk. Het verveelt nooit. Haring snijden is voor mij een sport: het kan altijd beter. Het contact met de klant vind ik ontzettend leuk.”

Meer weten over Anneke Ouwehand? Lees dan het complete interview online of in Vismagazine 5-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar maar €75,- ex btw.

Altijd op de hoogte blijven?