Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Anneke Ouwehand_Foto Ted Denies

Foto: Ted Denies

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Hoe is je passie voor haring ontstaan?

“Na de havo wist ik niet precies wat ik wilde. Ik ben toen een jaartje gaan werken bij haringhandel Hoek in mijn woonplaats Katwijk. Daar leerde ik haring snijden. In het begin vond ik het ontzettend moeilijk. Ik dacht echt: ik leer het nooit. Maar ik bleef oefenen en heel veel meters maken en merkte hoe leuk ik het vond. Het jaar daarna ben ik begonnen met de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening. Ik bleef bij Hoek werken naast mijn studie. Ik ben heel perfectionistisch en ambitieus, ze wilden me daar graag houden voor klanten met hoge eisen. Dat vond ik een hele eer.”

Wat gebeurde er daarna?

“Toen ik klaar was met mijn opleiding en werk vond in de hulpverlening, bleef ik voor Hoek werken. Haring werd mijn passie. Hoek vroeg me steeds vaker voor beurzen, promoties en haringparty’s en om in winkels te snijden. Zo kwam ik zeven jaar geleden terecht bij vishandel Leo van Rhijn in Haarlem. Daar werk ik nu vast als haringsnijdster. In het haringseizoen maak ik lange dagen, maar eigenlijk is het daar het hele jaar superdruk. Het verveelt nooit. Haring snijden is voor mij een sport: het kan altijd beter. Het contact met de klant vind ik ontzettend leuk.”

Meer weten over Anneke Ouwehand? Lees dan het complete interview online of in Vismagazine 5-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar maar €75,- ex btw.

Lees ook
Gour (met) vis gezond

Gour (met) vis gezond

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met Gour (met) vis gezond, De zomereditie van Visculinair en De start van het haringseizoen

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker...

Van haringkar tot rvs snijmeubel

Van haringkar tot rvs snijmeubel

Goede haring verkoopt zichzelf. Ondernemers kunnen er wel een handje bij helpen. Bijvoorbeeld met de traditionele houten haringkar als publiekstrekker. Daarnaast zijn moderne rvs haringsnijmeubels in opmars. Deze zijn steeds meer van alle gemakken voorzien. Zo kunnen visspecialisten nog meer het ambacht van haring snijden voor het voetlicht brengen.