Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Anneke Ouwehand_Foto Ted Denies

Foto: Ted Denies

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Hoe is je passie voor haring ontstaan?

“Na de havo wist ik niet precies wat ik wilde. Ik ben toen een jaartje gaan werken bij haringhandel Hoek in mijn woonplaats Katwijk. Daar leerde ik haring snijden. In het begin vond ik het ontzettend moeilijk. Ik dacht echt: ik leer het nooit. Maar ik bleef oefenen en heel veel meters maken en merkte hoe leuk ik het vond. Het jaar daarna ben ik begonnen met de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening. Ik bleef bij Hoek werken naast mijn studie. Ik ben heel perfectionistisch en ambitieus, ze wilden me daar graag houden voor klanten met hoge eisen. Dat vond ik een hele eer.”

Wat gebeurde er daarna?

“Toen ik klaar was met mijn opleiding en werk vond in de hulpverlening, bleef ik voor Hoek werken. Haring werd mijn passie. Hoek vroeg me steeds vaker voor beurzen, promoties en haringparty’s en om in winkels te snijden. Zo kwam ik zeven jaar geleden terecht bij vishandel Leo van Rhijn in Haarlem. Daar werk ik nu vast als haringsnijdster. In het haringseizoen maak ik lange dagen, maar eigenlijk is het daar het hele jaar superdruk. Het verveelt nooit. Haring snijden is voor mij een sport: het kan altijd beter. Het contact met de klant vind ik ontzettend leuk.”

Meer weten over Anneke Ouwehand? Lees dan het complete interview online of in Vismagazine 5-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar maar €75,- ex btw.

Lees ook
Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

Hoe viert Nederland de Hollandse Nieuwe in coronatijd?

Hoe viert Nederland de Hollandse Nieuwe in coronatijd?

De Hollandse Nieuwe zijn er weer. Door de coronacrisis loopt dit jaar het haringseizoen anders dan anders. Zo werd het eerste vaatje niet geveild en zullen de gebruikelijke haringparty’s niet door gaan. Toch wordt de nieuwe haring wel degelijk gevierd. Een greep uit de initiatieven die wij tegenkwamen in de media

Leo Blok neemt door Marcel Labrie beschilderd vaatje Hollandse Nieuwe in ontvangst

Leo Blok neemt door Marcel Labrie beschilderd vaatje Hollandse Nieuwe in ontvangst

Bilderberg Parkhotel en PR bureau MissPublicity hebben op vrijdag 12 juni voor de vierde keer het eerste kunstvaatje nieuwe haring uitgereikt. Dit vaatje gaat elk jaar naar een Rotterdammer die veel voor de stad betekent. In 2020 is dit Leo Blok, directeur van KoninklijkeSpido. Kunstenaar Marcel Labrie beschilderde het vaatje.