Haven Rotterdam breidt uit met Rotterdam Food Hub

Rotterdam Food Hub

Rotterdam wil haar positie als grootste West-Europese doorvoerhaven voor producten uit de agrofoodsector, waaronder de visserij, vergroten. Als onderdeel van deze strategie wordt aan de ingang van de Maasvlakte 60 hectare ingericht om de export van producten uit deze sector te faciliteren. Dit gebied krijgt de naam Rotterdam Food Hub vormt een aanvulling op de al bestaande agrofood ‘hotspots’ in de Rotterdamse haven.

Vanwege de bevolkingstoename en welvaartsgroei, met name in opkomende economieën, is agrofood een groeimarkt voor de Rotterdamse haven. Na de Verenigde Stagen is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld. Haring is bijvoorbeeld een groot exportproduct voor Nederland.

Rotterdam Food Hub

De Rotterdam Food Hub wordt speciaal toegerust op de overslag van agrofood. Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Rotterdams Havenbedrijf: “Niet alleen liggen de grote deepsea containerterminals op de Maasvlakte op een steenworp afstand, maar de Rotterdam Food Hub krijgt zelf ook de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading.”

Tevens komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en worden de magazijnen direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kunnen worden. Een ander voordeel van de Rotterdam Food Hub is dat op het terrein diverse faciliteiten gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden. Zo kunnen kades en voorzieningen op het gebied van onder andere transport, opslag, toegangscontrole en douane efficiënt gedeeld worden. Rond 2020 zullen de eerste bedrijven operationeel zijn in de Rotterdam Food Hub.

Lees ook
Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Voedselverspilling, veggie & vegan(istisch). Deze drie trends vormen de voedingsbodem voor de Horecava 2020 in Amsterdam. Vismagazine ontdekt veganistische visproducten, proeft duurzame vissnacks en maakt kennis met een initiatief om bijvangst van Noordzeevis op de horecakaart te zetten. De overalltrend van gezond en plantaardig eten, dendert...

Dit zijn de trends in 2020

Dit zijn de trends in 2020

Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer. En voor de visspecialist liggen er specifieke kansen.

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.