Herstel mossel- en oesterriffen Waddenzee met 3D-geprinte kunstriffen

6 mei 2022 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Pixabay

NIOZ en de Universiteit Utrecht starten binnenkort het project ‘Bouwen met Biobouwers’. De onderzoekers gaan met een 3D-printer kunstriffen van biologisch afbreekbaar materiaal maken voor het herstel van mossel- en oesterriffen.

“In de Waddenzee zijn rifvormende schelpdieren, met name mosselen en oesters, belangrijke biobouwers”, vertelt Ralph Temmink, marien ecoloog aan Universiteit Utrecht op de website van de universiteit. “Voor succesvolle vestiging op een lege wadplaat hebben deze soorten vaak een duwtje in de rug nodig, want hun larven zijn prooi voor krabben of worden weggespoeld door de golven.”

3D-geprinte kunstriffen

De kunstriffen moeten hierbij helpen. Mosselen en oesters kunnen zich hechten aan deze riffen. Ook biedt het een schuilplaats voor roofdieren. De geprinte riffen breken vanzelf af als de oesters en mosselen groot genoeg zijn om zelf een rif te vormen.

Onderzoeksvragen

De onderzoekers van het project ‘Bouwen met Biobouwers’ richten zich op een aantal vragen. Allereerst kijken ze naar het beste ontwerp voor de kunstriffen, zodat de schelpdierbanken zich het beste kunnen herstellen. Als er een goed prototype is gaan de onderzoekers kijken hoe deze grootschalig geproduceerd kan worden en welke locaties in Waddenzee er geschikt voor zijn.

Bouwen met Biobouwers

Voor ‘Bouwen met Biobouwers’ is vier jaar uitgetrokken. NIOZ, Universiteit Utrecht, Bureau Waardenburg en The Fieldwork Company werken samen in dit project dat  gefinancierd is door het Waddenfonds.

Bron: Universiteit Utrecht

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?