Het haringseizoen 2020 is gestart

12 juni 2020
Foto: Nederlands Visbureau

Het haringseizoen 2020 is begonnen. Vanwege de coronacrisis niet met de traditionele veiling, maar met de overhandiging van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aan de zorghelden. In het Erasmus MC in Rotterdam ontvingen Ernst Kuipers en Diederik Gommers, de voormannen van de zorgverlening in de COVID-19-periode, het eerste vaatje uit handen van het Nederlands Visbureau.

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: "Deze twee mannen zijn al wekenlang dagelijks het gezicht van de coronacrisis en het kompas voor vele Nederlanders. Zij zijn ook de verpersoonlijking van de grote groep zorgverleners in de frontlinie. Op de vraag ‘Wie zou dit jaar het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gegund zijn?’ verwijst het antwoord van velen naar deze mensen."

Eerste vaatje

Na de officiële overhandiging mochten de zorgverleners van het Erasmus MC en een aantal andere ziekenhuizen (Breda, Enschede en Groningen) de eerste vangst van 2020 proeven. Duizenden (o)mega gezonde haringen werden vandaag gepresenteerd aan de mensen die in Nederland dagelijks hard werk(t)en om mensen gezond te maken.

Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘Het is een eer om het eerste vaatje haring, een ijzersterk Nederlands symbool, in ontvangst te mogen nemen. Ik doe dit graag namens alle collega’s in de zorg, die zich de afgelopen periode ongelooflijk hard hebben ingezet, in nauwe samenwerking, met grote betrokkenheid, lef en deskundigheid.’

Diederik Gommers, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vult hem aan: ‘We hebben spannende tijden achter de rug en dankzij de inzet van velen is het ons gelukt. We konden en kunnen dit alleen met de steun van alle Nederlanders, waar mensen hun best doen om de verspreiding van het virus in te dammen. Het is hartverwarmend om te merken dat Nederland zo meeleeft met alle zorgverleners.’

Seizoenstart

De traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe stond gepland voor donderdag 11 juni, maar dit evenement kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Het Nederlands Visbureau meent met deze seizoenstart een passend alternatief voor de viering van de eerste vangst van 2020 te bieden. Vanaf vrijdag 12 juni zijn de Hollandse Nieuwe overal in het land verkrijgbaar.

Altijd op de hoogte blijven?