Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Vishandel J Plat 1_foto Koos

Foto: Koos Groenewold

Johnny Plat was onlangs een van de finalisten tijdens de tweede editie van de nieuwe Nationale Haringtest. De 27-jarige ondernemer runt in zijn eentje zowel een standplaats in Meppel als een winkel in Zwartsluis. Daarnaast is Vishandel J. Plat in het zomerseizoen met een viskar ook te vinden in Belt-Schultsloot en op diverse jaarmarkten. 

Ambulante vishandelaar Johnny Plat komt uit het waterrijke Noord-Overijsselse dorp Belt-Schutsloot, pal naast Giethoorn. Hij begon in 2013 op 22-jarige leeftijd met zijn vishandel. Hij was door zijn twee zussen min of meer toevallig in de sector terechtgekomen. “Mijn zussen werkten beiden bij vishandel Gerrits & De Boer in Giethoorn.” Plat werkte er eerst bij wijze van bijbaantje, maar had er meteen iets mee.

“Ik was zelf altijd aan het vissen en maakte er op die manier al wel eens schoon. De horeca leek mij ook leuk, maar de werktijden spraken mij niet aan. Ik wist na de middelbare school niet precies wat ik wilde. Ik zou eigenlijk een tussenjaar doen, maar ben toen op SVO in Zwolle de tweejarige opleiding tot visspecialist gaan volgen. Eén dag in de week naar school en de rest van de week aan het werk op de standplaats van Gerrits & De Boer in Meppel. Daar heb ik uiteindelijk vijf jaar gewerkt.” ...

Meer weten over Vishandel J. Plat? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 8-2019. Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar € 75,00 ex BTW voor het eerste jaar. Abonneer nu!

Lees ook
Limburgse haringkampioen Molenaar scoort

Limburgse haringkampioen Molenaar scoort

Met het oog op de start van het haringseizoen op donderdag 11 juni bracht Vismagazine een bezoek aan de markt in het Limburgse Echt. Daar staat op woensdagmiddag de winnaar van de nationale haringtest in die provincie: Volendammer Vishandel Molenaar. De afgelopen twee jaar won deze de nationale haringtest in Limburg. Het geheim van deze visverkoper...

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

Vishandel Brouwer: ‘Haagse markt laat professionaliteit zien’

Vishandel Brouwer: ‘Haagse markt laat professionaliteit zien’

Hoe slaan visverwerkende bedrijven en handelaren zich door de coronatijd? Willem M. den Heijer brengt het voor Vismagazine in woord en beeld in een vierdelige serie. Vandaag aflevering 4: ambulante vishandelaar Peter Brouwer in Den Haag.