Hoeveel vissers mogen de puls blijven gebruiken?

Vismagazine_Pulsvisserij

Dat ongeveer de helft van de Nederlandse pulsvissers tot halverwege 2021 zou mogen blijven pulsvissen, staat nergens zwart op wit. Dat ontdekte de NOS.

Door Cécile Janssen - Foodlog

In het vorige week bereikte Europese akkoord over de pulsvisserij is afgesproken dat 5 procent van de vloot per land mag blijven vissen met pulstuig. Dat komt voor Nederland neer op 10 à 15 schepen. Dus geen 42, zoals tot nu toe in de media is gemeld.

Hoe zit dat? Het blijkt het gevolg van een 'juridische truc'. Europarlementariër Peter van Dalen, die over de pulsvisserij onderhandelde, zette in overleg met het ministerie van LNV in op een zogenoemde a contrario-regeling. Hij draaide de zaak om. Aan de tekst "er zullen geen nieuwe licenties aan schepen worden afgegeven" gaven de Nederlandse onderhandelaars de uitleg: "alle bestaande vergunningen blijven geldig", aldus de NOS.

Die omdraaiing zorgt bij juristen voor opgetrokken wenkbrauwen. De interpretatie 'geen nieuwe schepen met een vergunning' ligt eerder voor de hand dan 'bestaande vergunningen blijven bestaan'.

In een Kamerbrief schrijft minister Carola Schouten vandaag dat ze helaas nog geen duidelijkheid kan geven aan de pulsvissers, omdat de definitieve uitwerking nog enige tijd in beslag zal nemen.

Schouten lijkt er in de brief vanuit te gaan dat de 42 vergunningen, die verstrekt zijn voor onbepaalde tijd, onder de overgangstermijn zullen vallen. Of dat terecht is, zal ongetwijfeld binnenkort blijken. Wordt vervolgd.

Lees ook
Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

In 2012 vond de laatste editie van de Dag van de Zeeuwse visserij plaats. Acht jaar later wordt dit evenement nieuw leven in geblazen. Op 20 juni 2020 wordt er een nieuwe editie georganiseerd.