Hoe viert Nederland de Hollandse Nieuwe in coronatijd?

Haring_foto Petra Haringpartij

Foto: Vismagazine

De Hollandse Nieuwe zijn er weer. Door de coronacrisis loopt dit jaar het haringseizoen anders dan anders. Zo werd het eerste vaatje niet geveild en zullen de gebruikelijke haringparty’s niet door gaan. Toch wordt de nieuwe haring wel degelijk gevierd. Een greep uit de initiatieven die wij tegenkwamen in de media.

Vanwege corona dit jaar geen traditionele veiling van het eerste vaatje. In plaats daarvan ging het eerste vaatje naar de zorgmedewerkers. In het Erasmus MC in Rotterdam ontvingen Ernst Kuipers en Diederik Gommers, de voormannen van de zorgverlening in de COVID-19-periode, het eerste vaatje uit handen van het Nederlands Visbureau. Daarnaast deelde het Visbureau duizenden haringen uit aan zorgmedewerkers van ziekenhuizen in Rotterdam, Breda, Enschede en Groningen.

Ook aan de Duitse zorgmedewerkers werd gedacht. Als bedankje voor het opnemen Nederlandse coronapatiënten deelde het Visbureau in de Universiteitskliniek in het Duitse Münster 4000 nieuwe haringen uit. Minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, waren hierbij aanwezig.

Zorgmedewerkers 

Niet alleen het Nederlands Visbureau zette de zorgmedewerkers in het zonnetje. Ook anderen dachten aan hen. Bijvoorbeeld Klaas-Jan de Graaf van vishandel Arie de Graaf en Zoon. Hij gaf broodjes haring aan de zorgmedewerkers van zorgcentrum De Boshoek. “Als we op de markt staan, gaan we daar vaak naar het toilet dus nu doen we iets terug voor De Boshoek’’, vertelt hij aan het Noord Hollands Dagblad

Hetzelfde gold voor Kleijer Taxi en Visgilde Rijsemus. Zij trakteerden de medewerkers van de spoedeisende hulp en Intensive Care van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede op nieuwe haring, meldt Ede Stadt.

Bewoners zorgcentra

Ook aan de bewoners van zorgcentra werd gedacht. Stichting Noordzeevis uit IJmuiden deelde drieduizend maatjesharingen uit aan bewoners van verzorgingshuizen. “Heel bewust hebben wij als stichting gekozen voor deze kwetsbare groep ouderen om hen te verwennen met een haring”, zegt voorzitter Tim van Zeben in De Jutter. “Tehuisbewoners kunnen als geen ander een steuntje in de rug gebruiken. Zij kampen al maanden met beperkingen die wij ons bijna niet voor kunnen stellen.” .

Ook de bewoners van De Schans op Urk konden dankzij het Urker Vispaviljoen weer genieten van de Hollandse Nieuwe. Vanwege corona dit jaar niet in de grote zaal, maar op de oprit van het woonzorgcentrum.

Haringparty

Vanwege de coronamaatregelen kunnen veel haringparty's niet doorgaan. Het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade organiseerde daarom op 16 juni een drive-thru haringparty. Genodigden kregen in hun auto de haring en een alcoholvrij drankje geserveerd. Een andere optie is een kleine haringparty thuis. Henrik-Pieter de Graaf van Ru-Vis biedt zijn klanten Haring Party Thuis, een doosje met zes haringen.

Viswinkel

Corona betekent ook dat er minder mensen in de winkel mogen. Ook daar heeft Ru-Vis een oplossing voor. Naast de viswinkel staat haring pop-up winkel. een feestelijk versierde container met de naam het Holland Haring House. “De nieuwe haring trekt altijd extra klandizie en dat zorgt er in de winkel al snel voor dat mensen dan buiten moeten wachten. Hier sta je nu ook buiten maar wel gelijk in de rij om haring te kunnen kopen”, zegt Henrik-Pieter de Graaf in de Leusder krant

En er gebeurde nog veel meer. Zo keurde in Leiden de 3 October Vereening de eerste Hollandse Nieuwe. In Den Haag nam waarnemend burgemeester Johan Remkes de burgemeestersharing in ontvangst. En op Urk bedankten de vishandelaren van het Urker Vishuys de makers van het Actueel-‘corona-programma’ op ZwartewaterFM. 

 

Dossiers
Lees ook
Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Schuitemaker wint Enige Echte Haringsmaaktest

Schuitemaker wint Enige Echte Haringsmaaktest

De enige echte Haring Smaaktest gaat ieder jaar op zoek naar de lekkerste haring in de Leidse regio. Dit jaar kwam de haring van Schuitemaker’s Vishandel uit Katwijk als beste uit deze test. De tweede plaats was voor De Klok uit Voorhout en De Visarend uit Voorschoten belandde op de derde plaats.

VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

VNV trakteert zorgpersoneel door het hele land op Hollandse Nieuwe

In plaats van de traditionele veiling deelde het Nederlands Visbureau Hollandse Nieuwe uit in enkele grote ziekenhuizen. Een mooie geste, vond de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Daarom vroegen zij de twaalf provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 om namens VNV bij een lokale zorginstelling een grote schaal Hollandse Nieuwe...