Holland Fisheries Event in teken van innovatie

11 oktober 2022 Lennart Kik

Na een onderbreking van vier jaar bood het Holland Fisheries Event een podium voor netwerken en zakendoen. De visserij- en maritieme beurs in Urk stond in het teken van innovatie. Zo presenteerde VCU de in eigen huis ontwikkelde vis sorteer robot. De start van het Visserij Innovatie Netwerk van RVO markeert een nieuwe fase om de vele uitdagingen in de visserijsector het hoofd te bieden.

Viscoöperatie Urk (VCU) zocht de afgelopen jaren naar een slimme robotica oplossing waarmee platvis gesorteerd kan worden op gewicht, afmeting en soort. Het idee was de robot zowel op het land als aan boord van een viskotter in te zetten.

Tijdens het Holland Fisheries Event op 7 en 8 oktober presenteerde VCU een werkend model van de vis sorteer robot. “Vanuit de visserij is het belangrijk om het visverwerkingsproces maar ook het sorteren van de vis zo snel en zo accuraat mogelijk uit te voeren, daarbij hebben we ook handjes tekort”, zei VCU-directeur Lourens de Boer.

Om de houdbaarheid en de kwaliteit van vis te verhogen is het gewenst om direct na vangst de vis te sorteren aan boord van het schip en deze diep te vriezen. Daarnaast is het gewenst om het gehele visverwerkingsproces efficiënter en productiever te maken.

Vis sorteer robot

Vis sorteer robot

In samenwerking met Automotion, het Motion Competence Center van Schneider Electric, hebben Maarten Post (22) en Arie Baak (20), studenten werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle maar inmiddels ook in dienst bij VCU, gewerkt aan de vis sorteer robot. Toegang op afstand, monitoring en troubleshooting is mogelijk gemaakt door de remote management oplossingen.

Maarten en Arie hebben een robot ontwikkeld die de platvis één voor één oppakt en in de juiste sorteerbak laat vallen. Vooral de ontwikkeling van de ‘gripper’ kostte veel hoofdbrekens; het oppakken van gladde vis zo uit zee is immers niet eenvoudig. De gripper werkt met een hydraulische techniek die een vacuüm opbouwt met een combinatie van lucht en water. Voor elk visje zijn drie sterke zuignappen nodig. Voor deze techniek heeft VCU een patent aangevraagd en gekregen.

Aan boord van de Urker viskotter MDV 1 ‘Immanuel’ installeert VCU binnenkort de sorteerlijn met robot en gripper. Ook op de UK 150 van rederij Quotter komt een gerobotiseerde sorteerlijn. Verder is er belangstelling voor de robot en gripper vanuit de snel groeiende zalmindustrie op Urk.

Visserij Innovatie Netwerk

Samen met softwarebedrijf Rapid Engineering heeft VCU het project Fishion & Robotics opgezet. (Fishion is een fantasienaam die de woorden Fish en Vision combineert.) Ook rederij Quotter en de stichting Masterplan Duurzame Visserij (MDV) nemen deel aan dit project.

Deze zomer heeft het ministerie van LNV het innovatieplan Duurzame kottervisserij op de Noordzee gepubliceerd. Een van de eerste speerpunten was de oprichting van het Visserij Innovatie Netwerk, waarin ook vissers, kennisinstituten, banken, natuurorganisatie en de windindustrie participeren.

Tijdens het Holland Fisheries Event konden de bezoekers kennismaken met het netwerk. Arie Mol en Jan Peter Oelen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaan zich de komende tijd met alle belanghebbenden buigen over vier thema’s: slimme scheepsontwerpen, innovatie van vistechnieken, medegebruik op de Noordzee en vernieuwd ondernerschap.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?