Visrijk Holland Paviljoen op SEG Brussel

SEG2018 (65)-kl

De Seafood Expo Global in Brussel, die nog tot en met vandaag,  26 april, plaatsvindt is de grootste ter wereld en dat is te merken. Vele nationaliteiten en talen zijn er waar te nemen. En natuurlijk de landenpaviljoens. Het Holland Paviljoen kende flinke toeloop. Het gangpad middendoor in hal 6 was voortdurend vol en de grote stands in het paviljoen in hal 9 hadden ook niet te klagen over belangstelling. Maar ook buiten het Holland Paviljoen was een flink aantal Nederlandse visbedrijven te vinden. Onmogelijk om ze allemaal te bezoeken, laat staan overal een praatje te maken.

Verse vis

Wat opviel bij Nederland waren de mooie presentaties van verse (plat)vis en langoustines. Waar bij veel bedrijven zakken, pakken, dozen diepvries visproducten lagen, had met name Dayseaday een fraaie uitstalling van verse vis op ijs. Ook bij Neerlandia Urk lag verse schol en kabeljauw en keurig gerangschikt in dozen en presenteerde Oromar haar langoustines.

Natuurlijk gingen we op zoek naar nieuwe producten. Zo heeft Culimer naast zijn krab en garnalen en de 'superfrozen tonijn' (-60 graden C.) nu ook Brown crab en MSC Atlantic kreeft in het assortiment. Visscher Seafood hoopt met een kantoor in China die markt te veroveren met zijn zalm- en witvisfilets.

Amerika is met 43 bedrijven in meerdere paviljoens op de beurs. In het oog springt Sockeye Suzie in klederdracht van American Indian Food, indianen die nog volgens oude methoden vissen. De hoop van het Amerikaanse ministerie van landbouw is dat eind dit jaar de markt voor schaal- en schelpdieren weer opengaat en er weer geïmporteerd en geëxporteerd kan worden.

Hal 4 en 8 zijn voor de grote processingbedrijven gereserveerd. Hele machinelijnen staan opgesteld. Marel, Multivac Tramper Technology en Baader zijn vaste exposanten op de Seafood Processing Global, SPG.

Kleine vislanden

Tussen de soms gigantische paviljoens van grote vislanden als Canada, IJsland, Denmarken, Noorwegen en China, staan ook kleine landen. Soms verrassend. Zoals Estland dat vis uit de Baltische Zee exporteert naar 57 landen. Ook Afrikaanse vis uit Senegal en er is een paviljoen van Ecuador, dat veel en uitsluitend garnalen exporteert. Maar ook de Maladiven, Mauritius en de Faroër Eilanden zijn aanwezig.

De hele viswereld is drie dagen in Brussel om inspiratie op te doen, maar vooral om zaken te doen. De data voor volgend jaar zijn nu al bekend: 7 t/m 9 mei. Dan staat Expo Brussel wederom in het teken van vis.

Lees ook
Drie dagen Seafood Expo in Brussel

Drie dagen Seafood Expo in Brussel

Alle continenten zijn ieder jaar vertegenwoordigd in Brussel tijdens de Seafood Expo Global. Het is de grootste visbeurs ter wereld, waar bezoekers en exposanten uit de hele wereld komen kijken om de nieuwste snufjes op visgebied te ontdekken. Want met zo’n omvang - 10 beurshallen - is er volop te zien, te proeven, te netwerken en te verhandelen. Holland...

Kingfish Zeeland wint SEG-award

Kingfish Zeeland wint SEG-award

Hoogtepunt op de eerste beursdag van de Seafood Expo Global in Brussel is traditiegetrouw de prijsuitreiking ’s avonds van de Seafood Excellence Global Awards voor de beste producten. Dit jaar 37 finalisten uit 12 landen, waaronder Nederland. De twee kanshebbers waren de Ocean Tartinade van Amacore en Kingfish Zeeland met de Dutch Yellowtail. Wederom...

Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Met Vårlaks ‘all natural zalm’ springt Visscher Seafood in op de vraag van de consument naar duurzame en eerlijke producten. In eerste instantie richt het bedrijf zich hiermee op de Amerikaanse markt. Het nieuwe merk wordt begin mei, tijdens Seafood Expo Global in Brussel gepresenteerd. “De zalmen groeien op in het noorden...