Hollandse Nieuwe in aantocht

haring

Het Hollandse Nieuwe-seizoen staat voor de deur. Vanaf woensdag 12 juni is de nieuwe haring weer verkrijgbaar. Noorse en Deense vissers zijn naarstig op zoek naar de traditionele Nederlandse vis. Helemaal soepel gaat dat nog niet, vertellen inkopers van de Nederlandse visbedrijven Seafood Parlevliet en Haasnoot Vis aan het AD. De kwaliteit is goed. Wel moeten de vissers dit jaar verder de zee op om de haring te vinden. Ook vallen de hoeveelheden nog wat tegen.

“Het lijkt wel het Sinterklaasjournaal, dan is het ook de vraag of het allemaal wel goed zal gaan”, aldus Guido van der Maaden van Seafood Parlevliet. “Het is schrapen om de juiste vis te vinden”. Martin Haasnoot laat weten dat de vissersboten ver de zee op moesten voor de haring. “Ze moesten ver stomen [varen, red.], wel 30 uur, terwijl dat normaal 15 tot 20 uur is.”

Maar mager is de haring niet. Beide bedrijven hebben het over vetpercentages tussen de 18 en 22%, wat vrij hoog is voor de eerste vangsten van het seizoen.

Vandaag, dinsdag 11 juni, wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel in de Visafslag Scheveningen geveild. Dit jaar gaat de opbrengst van de veiling naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. De stichting staat ouders van kinderen met kanker financieel bij.

Bron: Foodlog

Lees ook
Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Op 12 juni 2020 viert Scheveningen de Hollandse Nieuwe met Vlaggetjesdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het thema '75 jaar vrijheid' komt terug op Vlaggetjesdag. Dat blijkt uit de poster van het event die de organisatie deze week presenteerde.

Veiling eerste vaatje Hollandse nieuwe op 11 juni

Veiling eerste vaatje Hollandse nieuwe op 11 juni

Op donderdag 11 juni organiseert het Nederlands Visbureau de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ officieel wordt ingeluid. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit keer naar Stichting Ambulance Wens. Daags erna – vanaf vrijdag 12 juni - zal de Hollandse Nieuwe,...

Een meter Haring

Een meter Haring

Duitsland is een belangrijk afzetgebied voor vis. Reden voor het Nederlands Visbureau om aanwezig te zijn bij de Grüne Woche. Deze jaarlijks terugkerende beurs in Berlijn vond dit jaar plaats van 17 tot en met 26 januari en is hét trefpunt voor de Duitse en internationale agrarische sector.