Arnaud Pronk van Hollandvis toont trots de van isolatie voorziene bakfiets (foto: Willem M. den Heijer).


Hoe slaan visverwerkende bedrijven en handelaren zich door de coronatijd? Willem M. den Heijer brengt het voor Vismagazine in woord en beeld in een vierdelige serie. Vandaag aflevering 1: Hollandvis in Scheveningen.

Normaliter staat de verwerkingshal van Hollandvis elke ochtend vol met bestellingen voor restaurants in Den Haag en strandtenten op het Scheveningse strand. Door sluiting van restaurants en strandtenten is het vanaf maart opvallend stil. Directeur Arnaud Pronk heeft voor een klein aantal medewerkers arbeidstijdverkorting aangevraagd en voor de overigen geldt; wachten op betere tijden.

Scheveningse visafslag

Het visverwerkingsbedrijf bevindt zich vrijwel naast de Scheveningse visafslag en koopt vooral de fijnere soorten voor haar klantenkring; zeebaars, tong, tarbot, griet, dorade en mul. Daarnaast behoren exclusieve soorten tot het assortiment. Zij komen via het Franse Rungis richting Scheveningen.

Van de meer dan honderd klanten plaatst nog slechts een tiental restaurants in de omgeving bestellingen. Om de kosten te drukken maakt Hollandvis gebruik van een bakfiets met een opslag die geïsoleerd is. Dat werkt voortreffelijk, zegt Pronk.

Volgende week verschijnt het tweede deel van deze serie. Dan vertelt Wim Plugge van Visgroothandel D. Plugge hoe zij zich door de crises slaan.

Altijd op de hoogte blijven?