Hoop voor visserij bij Open Dag ROC Friese Poort

De visserij verkeert in zwaar weer en veel vissers vragen zich af of er nog wel toekomst in hun vak zit. Toch is er nog wel belangstelling van de jeugd voor het vak. De Open Dag van ROC Friese Poort werd afgelopen weekend goed bezocht en de eerste aanmeldingen zijn binnen. Dat meldt Omroep Flevoland.

Vissers hadden de afgelopen jaren te maken met de ene na de andere tegenslag. Denk aan de aanlandplicht, de Brexit, het verbod op de puls en de windparken en natuurgebieden op zee. Daar kwamen afgelopen jaar de torenhoge brandstofprijzen nog eens bij. Dit zorgde ervoor dat een recordaantal vissers zich aanmelden voor de saneringsregeling. Van de 120 grote kotters die op de Noordzee op tong en school vissen blijven er waarschijnlijk 40 over.

Ondanks al deze problemen zijn er toch nog steeds jongeren op Urk die een loopbaan in de visserij overwegen. De Open Dag van ROC Friese Poort op Urk was zelfs drukker dan normaal. Frederiek Tromop van de school heeft hoop voor de toekomst, zegt hij tegen Omroep Zeeland. Hij denkt dat er nieuwe kansen komen, en noemt als voorbeeld zeewier oogsten. “Wij zijn een gemeenschap. Wij bieden hoop. Wij gaan voor een potentiële toekomst.”

Ook burgemeester Cees van den Bos van Urk gelooft in een toekomst voor de visserij. In zijn nieuwjaarstoespraak zei hij: “De Noordzeevisserij is een sector waar veel pijn geleden wordt, maar tegelijkertijd is het ook een sector waar weer nieuwe kansen komen.”

Bekijk hieronder het verslag van Omroep Flevoland.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vis in de media | Week 12-2023

Vis in de media | Week 12-2023

Protesten Duitse garnalenvissers, Minister Piet Adema over de toekomst van de garnalenvisserij en pilot plantaardige proteïne voor zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Kennisplatform Vistikhetmaar organiseert samen met het Visserij Innovatie Netwerk op 24 maart bij het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam de Nationale Kennisdag Visserij 2023. Het programma staat in het teken van voedsel uit de zee.

Nooit verloren

Nooit verloren

Voor de visserijsector tekent zich een inktzwart scenario af. Nederlandse vissers roepen de noodtoestand uit en vragen koning Willem Alexander in een brandbrief om hulp. De vissers vrezen voor de toekomst van de sector.