Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Horecava 2020 Vis

Voedselverspilling, veggie & vegan(istisch). Deze drie trends vormen de voedingsbodem voor de Horecava 2020 in Amsterdam. Vismagazine ontdekt veganistische visproducten, proeft duurzame vissnacks en maakt kennis met een initiatief om bijvangst van Noordzeevis op de horecakaart te zetten.

De overalltrend van gezond en plantaardig eten, dendert in 2020 door. Tijdens de Horecava, de jaarlijkse horecavakbeurs van 13 tot en met 16 januari 2020, vormen vegetarische en veganistische producten de hoofdmoot.

Meteen in hal 1 is het raak. Bij het Start-up LAB zijn maar liefst 55 noviteiten uit de foodbranche te zien, waarvan veel met plantaardige eiwitten. Zoals dat van Rival Foods uit Wageningen. Zij lanceren een basisproduct van tarwe en soja met een ‘lamellelen’-achtige structuur zoals je die bij witvis aantreft. Ter vervanging van vlees èn vis, vertelt mede-initiatiefneemster Birgit Dekkers.

Veganistische vis

Nog een stapje verder gaat Maiko van der Meer van Novish uit Oosterhout. Jarenlang werkte hij in de visbranche bij Marine Harvest, Klaas Pul en Foppen. Op de Horecava lanceert hij Novish: een aantal veganistische, sojavrije producten zoals visnuggets, -sticks en -burgers. “Ik ben niet anti-vis, integendeel: ik ben een visliefhebber daarom wil ik een lekker alternatief aanbieden voor flexitariërs en veganisten.”

Om de smaak en de textuur van vis te evenaren, heeft de eigenaar van Novish haar producten blind laten proeven naast kabeljauw. Vanaf februari zijn de koelverse en diepvries producten voor foodservice en supermarkt in heel Europa te verkrijgen met als slogan: ‘De heerlijke smaak van vis zonder bijvangst’.

Meer over vis op de Horecava (zoals de bijvangstkroket, oesters en het roken van vis) lees je in Vis magazine 1 die verschijnt op 4 februari. Nog geen abonnement? Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €75,- ex BTW voor het eerste jaar!

Dossiers
Lees ook
Plasticbesparend verpakken op nieuwe of gebruikte machines

Plasticbesparend verpakken op nieuwe of gebruikte machines

Om haar klanten te ondersteunen werkt MULTIVAC nauw samen met gerenommeerde toeleveranciers in de ontwikkeling van plasticbesparende verpakkingsoplossingen. Zo is MULTIVAC PaperBoard al enige tijd op de markt, deze oplossing biedt een besparing op plastic van 60 tot 90%.

Opleiden voor baan van de toekomst

Opleiden voor baan van de toekomst

De vakmensen opleiden die de foodbranche nodig heeft. Daar staat SVO vakopleiding food voor. Daarvoor moet SVO weten met welke ontwikkelingen de branche te maken krijgt en over welke vaardigheden medewerkers in de toekomst moeten beschikken. SVO vroeg The Food Research Company daarom om een onderzoek uit te voeren naar de toekomst van SVO en van de...

Robbert de Veen wint eerste Voedselveiligheid Bokaal

Robbert de Veen wint eerste Voedselveiligheid Bokaal

Robbert de Veen van De Daltons in Voorthuizen is door Houwers Groep als dé winnaar van de Voedselveiligheid Bokaal Horecava 2020. De inspecteurs van Houwers Groep hielden gedurende vier wedstrijddagen een scorelijst bij. De Veen won het van veertien andere genomineerden door schoon, geordend, zeer creatief en tóch voedselveilig te werken.