ICES adviezen voor 2022

6 juli 2021 Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Hoewel de quota voor 2021 nog niet zijn vastgesteld, zijn de ICES-adviezen voor 2022 al wel bekend. De belangrijkste visbestanden in de Noordzee staan er goed voor volgens het adviesorgaan. Wel adviseert ICES quotaverlagingen om de bestanden gezond te houden. Dat maakt Wageningen Marine Resource bekend.

Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) brengt jaarlijks een advies uit aan de Europese Commissie over de vangstquota. Uiteindelijk bepaalt de Europese Raad van Visserijministers hoeveel vis er gevangen mag worden. Voor 2022 gebeurt dit eind 2021.

Tong

ICES schat het volwassen Noordzeetongbestand op ongeveer 29.000 ton. Dit komt mede door de aanwas van 2018, hoewel deze kleiner uitvalt dan verwacht. Daarom adviseert ICES een totale vangst van maximaal 15.330 ton tong in de Noordzee, een vermindering van 28 procent.

Schol

Ook met de schol gaat het goed. Volgens ICES fluctueert dit bestand in de Noordzee en het Skagerrak net onder de 1 miljoen ton. ICES verwacht dat dit bestand de komende jaren verder toe zal nemen. Dit koppelt ICES vooral de forse afname van de visserijdruk. ICES adviseert 15,1 procent minder te vangen, namelijk maximaal 142.508 ton.

Tarbot/Griet

Het tarbotbestand wordt op ruim 8.800 ton geschat. ICES adviseert een totale vangst van maximaal 3.609 ton tarbot in de Noordzee. Voor griet zijn onvoldoende gegevens beschikbaar om het totale bestand in kaart te brengen. Daarom adviseert ICES dat er 1.878 ton griet mag worden gevangen. Voor beide soorten een mindering van ruim 8 procent.
De schatting van beide bestanden kan volgens ICES verder verbeterd worden door een gerichte jaarlijkse onderzoekssurvey op de Noordzee. De Nederlandse visserijsector en Wageningen Marine Research opgepakt startten daarom in 2018 met een survey gericht op tarbot en griet.

Kabeljauw

De kabeljauw heeft het nog steeds moeilijk. Daarbij komt dat ICES de rekenmethode heeft aangepast, waardoor het bestand nu nog lager uitvalt. ICES schat er ongeveer 38.000 ton volwassen kabeljauw in de Noordzee zwemt. Een forse afname, aldus ICES. Ondanks alle maatregelen die genomen zijn om de visserijdruk omlaag te brengen, wordt de groei van het bestand bemoeilijkt door de lage aanwas van jonge kabeljauw. ICES adviseert een totale vangst van maximaal 14.276 ton kabeljauw in de Noordzee, Skagerrak en in het oostelijke deel van Het Kanaal, 3,2 procent minder dan in 2021.

Wijting

Met de wijting is de Noordzee en het oostelijke deel van Het Kanaal gaat het goed. Door een verbetering in de rekenmethodiek in 2021 heeft ICES het bestand naar boven bijgesteld op ruim 225.375 ton. ICES adviseert een totale vangst van 88.426 ton wijting, 236 procent meer dan het advies van 2021.

Zeebaars

Het zeebaarsbestand in de zuidelijke en centrale Noordzee, Ierse Zee, Het Kanaal, Bristol Kanaal en de Keltische Zee schat ICES op 11.619 ton, net boven het limietniveau gegroeid. Ondanks de afname van de vosserijdruk, groeit dit bestand langzaam. ICES adviseert een totale vangst van 2.216 ton, een kleine toename van 10,8 procent.

Bron: Wageningen Marine Resource / Nederlandse Vissersbond

 

Altijd op de hoogte blijven?