ICES: Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

Pulsvisserij_Michel Verschhor Vis special 2017
Foto: Michel Verschoor, Vismagazine 2017

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft advies uitgebracht over de pulsvisserij. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.

Voor het advies keken de onderzoekers van ICES specifiek naar de elektrische visserij op tong. Deze methode blijkt minder schadelijk dan de boomkor. Het pulsvissen vormt geen bedreiging voor de visstand, ook niet op de langere termijn. Daarnaast brengt de techniek minder schade toe aan de zeebodem en besparen vissers brandstof.

Deze voordelen waren al bekend bij de Nederlandse vissers en visserij-organisaties. Toch verbood het  Europees Parlement in april 2019 deze innovatieve vismethode. Dit gebeurde mede door de intensieve Franse lobby en niet op basis van de feiten die de pulsvissers presenteerden. Nederland startte daarom een procedure bij het Europees Hof

Het advies van ICES geeft Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, hoop. "Het Europees Parlement moet zijn beslissingen nemen op basis van wetenschapsonderzoek en op basis van feiten. Dat is niet gebeurd", zegt hij in De Stentor. Het rapport wordt meegenomen in de procedure bij het Europees Hof.

 

 

Dossiers
Lees ook
Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Alternatieven pulsvisserij niet voor het oprapen

Alternatieven pulsvisserij niet voor het oprapen

Sinds het Europese Parlement de pulsvisserij heeft verboden, vissen nog maar achttien Nederlandse kotters met het pulsconcept. De overige zesenzestig kotters zijn hun vergunning kwijt en verbruiken met wekkerkettingen twee keer zoveel brandstof. Dat kan niet lang goed gaan.

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.