ICES: Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

25 mei 2020
Foto: Michel Verschoor, Vismagazine 2017

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft advies uitgebracht over de pulsvisserij. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.

Voor het advies keken de onderzoekers van ICES specifiek naar de elektrische visserij op tong. Deze methode blijkt minder schadelijk dan de boomkor. Het pulsvissen vormt geen bedreiging voor de visstand, ook niet op de langere termijn. Daarnaast brengt de techniek minder schade toe aan de zeebodem en besparen vissers brandstof.

Deze voordelen waren al bekend bij de Nederlandse vissers en visserij-organisaties. Toch verbood het  Europees Parlement in april 2019 deze innovatieve vismethode. Dit gebeurde mede door de intensieve Franse lobby en niet op basis van de feiten die de pulsvissers presenteerden. Nederland startte daarom een procedure bij het Europees Hof

Het advies van ICES geeft Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, hoop. "Het Europees Parlement moet zijn beslissingen nemen op basis van wetenschapsonderzoek en op basis van feiten. Dat is niet gebeurd", zegt hij in De Stentor. Het rapport wordt meegenomen in de procedure bij het Europees Hof.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?